måndag 30 september 2013

Svamprisotto med grillad kalkonfilé


Med en längtan till Italien och ett recept på saffransrisoto från Helena, fick det bli en risotto utan saffran men med både champinjoner och Karl Johan svamp. Till risotton grillade maken kalkonfilé och i glaset hällde vi upp italienskt rött. Med andra ord, så nära Italien man kan komma i Vissefjärda en kylig kväll i slutet på september.

600 g kalkonfilé
Marinad: några kvistar timjan av olika sorter / några kvistar rosmarin / 2 finhackade vitlöksklyftor / 1-2 tsk flingsalt / 1 msk grovmalen svartpeppar / saften från 0,5 citron / 0,5 dl olivolja / 0,5 dl rapsolja / några droppar liquid smoke / några droppar Tiger sauce


Finhacka kryddorna blanda med saften från citronen och oljan. Tillsätt några droppar liquid smoke och Tiger Sauce samt dra några varv med pepparkvarnen  och  lite salt. Vänd ned kalkonfilérna och låt stå 1/2-1 timme för att dra åt sig smak. Vänd runt köttet någon/några gånger.
Gör i ordning och tänd grillen. När kolen börjar bli grå på ytan är det dags att grilla. Låt köttet vila i folie ca 15 minuter före servering.

Till 6 portioner risotto behövs: 15 g torkad Karl Johan svamp / 1 liter blötläggningsvatten från svampen / 400 g skogschampinjoner / 25 g smör att steka svampen i / 0,5 dl olivolja / 1 banancharlottenlök / 3 vitlöksklyftor / 2 dl vitt vin / 4 dl Carnaroliris / 2 msk flytande kalvfond / 2,5 dl riven parmesan / svartpeppar / salladslök

Koka upp en liter vatten och lägg i Karl Johan svampen, låt den ligga ca 15 minuter i vätskan. Sila av svampen och häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt kalvfonden och låt vätskan hållas varm på låg värme.
Borsta champinjonerna och skär dem i mindre bitar, skär även ner Karl Johans svampen i mindre bitar. Bryn  svampen i smör och ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja till den blir blank, tillsätt riset och låt det också fräsa i oljan en stund. Häll på det vita vinet och sänk värmen, låt vinet koka in helt och späd sedan med fond lite i taget, låt fonden koka in innan du häller på ny. Rör lite då och då.
När riset är mjukt med en liten kärna bör du har gjort av med nästan all fonden, rör försiktigt ner svampen och därefter parmesanosten.
Servera risotton med lite uppskuren salladslök och några skivor av det saftiga kalkonköttet. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar