Äppelkompott, eller opasserat äppelmos, smaksatt med vanilj- och kanelstänger. Perfekt som frukost eller lunch med lite mjölk, eller till dessert serverad med vaniljkräm och lite crunch.
Till ca 1,5 liter kompott behövs: 2 kg syrliga äpplen
/ saften från 1 citron / 0,5 dl vatten / 2 kanelstänger / 1 vaniljstång / 5 dl
strösocker
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar (lägg
dem gärna i kallt vatten med pressad citron, så blir det inte bruna). Skär upp
vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll vattnet i botten på en 5 liters
kastrull och lägg ner äppelbitar, kanelstänger och vaniljstång med fröna. Låt
koka upp på medelstark värme, rör då och då så det inte bränner i botten. Låt
koka till äpplena är mjuka och börjar mosa sig. Rör ner sockret och låt
kompotten koka upp.
Kompotten är hållbar ca en vecka i kylskåp, men går
utmärkt att frysa. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar