söndag 29 september 2013

Skördesoppa med smaksatt ricottaost och ostfrallor


Är man på skördefest, ska ju självklart en skördesoppa vara med i picknickkorgen. Jag skär grönsakerna i riktigt små tärningar så är soppan perfekt att ta med i en mattermos. Ostfrallor och smaksatt ricottaost gör det till en komplett måltid.


Till 4 portioner soppa behövs: 500 g blandfärs / 1 gul lök / 4 vitlöksklyftor / 2 morötter / 150 g rotselleri / 2 potatisar / 7,5 dl vatten / 1,5 dl rött vin / 2 tsk paprikapulver / 1 tsk rökt paprikapulver / 1 tsk chilipeppar / 1 tsk mexikansk kryddblandning / 2 kalvbuljongtärningar / 2 tsk torkad timjan / 0,5 dl olivolja att fräsa i

Till 16 ostfrallor behövs: 75 g jäst / 5 dl mjölk (3%) / 1 msk strösocker / 0,5 msk flingsalt / 75 g ricottaost / 1 dl riven lagrad ost / 12 dl manitoba cream
Topping: 1 ägg / 2 msk mjölk / 1 dl riven lagrad ost

Smaksatt ricottaost: 1 burk ricottaost (250 g) / 0,5 dl färska kryddor (timjan, rosmarin)

Skala och skär grönsakerna i  små tärningar (0,5 cm i fyrkant), hacka lök och vitlök. Värm upp oljan i en gryta, lägg ner grönsaker, färs och de torra kryddorna, låt bryna till färsen är genomstekt. Tillsätt vätska och buljongtärningar. Låt soppan koka upp och fortsätta koka till grönsakerna är mjuka men inte mosiga, ca 30 minuter. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.

Lös upp jästen i den kalla mjölken, ha ner resterande ingredienser, men börja arbeta in 8 dl av mjölet. Tillsätt mer mjöl när maskinen går. Bearbeta degen ca 10-15 minuter (det ska vara en blank ganska styv deg)
Låt degen vila i bunken under bakduk ca 60 minuter. Baka ut 16 portionsbröd och lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt. Pensla dem med uppvispat och och mjölk, strö över osten. Sätt ugnen på 200 grader, låt bröden jäsa medan ugnen blir varm, ca 30 minuter.
Grädda bröden ca 12 minuter, låt dem svalna på bakgaller utan duk.

Finhacka de färska kryddorna och rör ner dem i ricottaosten.

Servera soppa rykande het med en klick ricottaost och en ostfralla. Smaklig spis ♥

1 kommentar: