Vad är det med mig och fisk?? Så fort jag får en vällagad fisk blir jag alldeles varm i hjärtat och själaglad. Jag älskar fisk - om den är vällagad vill säga. Maken är en riktig mästare på fisk ♥
Den här gången är sejfilén "dubbelpanerad" för att bli riktigt frasig, först vänd i vetemjöl sen ägg och till sist panko. Kladdigt är det, men gott blir det.
Till 4 portioner behövs: 4 sejfileér i portionsstorlek / 0,5 dl vetemjöl / 1 tsk örtsalt / 1 ägg / 0,5 dl panko / smör och olja att steka i
Aioli: 2 ägg gulor / 1 msk Dijon (fransk) senap / 1 tsk Västervikssenap / 1 tsk örtsalt / 1 tsk malen svartpeppar (= 1 par varv med pepparkvarnen) / 2 dl rapsolja / 2 msk vit balsam vinäger / 1 riven vitlöksklyfta / 1 rågad tsk Sambal Olek / några droppar pressad lime
Börja med aiolin som gärna får stå till sig lite. Vispa gulor, senap, örtsalt och peppar med hög hastighet. När den börjar binda ihop sig droppa successivt i olja under vispning. När smeten börjar "dela upp sig" i klumpar slå på lite vinäger och smeten kommer bli jämn och "majonäsig" igen. Riv ned vitlök, tillsätt sambal och pressa lite lime över majonäsen. Smaka av och tillför ev. mera kryddor, senap eller vinäger/lime. Det gäller att hitta balansen mellan smakerna. En bra ailoli ska ha lite sälta, en lätt smak av vitlök med lite sting ifrån sambal men ändå lite friskhet ifrån limesaften. Syran ifrån vinägern får ej heller bortses ifrån. Balsamvinägern har dessutom den fördelen att den tillför lite rundning då den är lite söt i smaken.
Vispa upp ägget till fisken, häll vetemjöl på en stor tallrik och blanda med saltet. Häll panko på en annan tallrik.
Värm en stekpanna på medelvärme och smält smör och häll i lite olja. Torka av fiskfileérna och kontrollera att alla ben är borta. Rulla fisken i vetemjöl, doppa den mjöliga filén i ägg, se till att ägg fastnar runt hela. Rulla till sist hela härligheten i panko. Lägg den panerade filén direkt i pannan. Stek fisken några minuter på varje sida, tjockleken avgör hur länge.
Servera direkt med aioli och gärna lite klyftpotatis. Smaklig spis ♥
Vispa upp ägget till fisken, häll vetemjöl på en stor tallrik och blanda med saltet. Häll panko på en annan tallrik.
Värm en stekpanna på medelvärme och smält smör och häll i lite olja. Torka av fiskfileérna och kontrollera att alla ben är borta. Rulla fisken i vetemjöl, doppa den mjöliga filén i ägg, se till att ägg fastnar runt hela. Rulla till sist hela härligheten i panko. Lägg den panerade filén direkt i pannan. Stek fisken några minuter på varje sida, tjockleken avgör hur länge.
Servera direkt med aioli och gärna lite klyftpotatis. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar