Nästan all sorts fisk står högt upp på var matlista, det svåra är att variera tillagningen. Här har gammaldags inkokt lax fått stå förebild, men givetvis tolkat på vårt sätt.
Det här behövs till 4 portioner: 600 g laxfile med skinn / 0,5 citron / flingsalt / mald svartpeppar
Lag: 0,5 skivad rödlök / 1 skivad morot / 1 näve dillstänger / 1 dl vitt vin / 1 dl vatten / 1 fiskbuljongtärning
Dillmajonäs: 2 ägg gulor / 1 msk Dijon (fransk) senap / 1 tsk Västervikssenap / 1 tsk örtsalt / 1 tsk malen svartpeppar (= 1 par varv med pepparkvarnen) / 2 dl rapsolja / 2 msk vit balsam vinäger / 0,75 burk gräddfil / 1 näve finhackad dill
Koka upp och lös upp buljongen i vatten.
Sprid ut rödlök , morot och dillstänger i botten på en
traktörpanna så att det täcker botten. Placera den avtorkade laxfilen på
grönsaksbädden. Kläm citronsaft över laxen, smula över flingsalt ett par tsk
och ta ett par varv med pepparkvarnen över laxen. Slå ned vinet ihop med den upplösta
buljongen. och häll vätskan runtomkring laxen. Låt laxen sjuda under lock ca
20-30 minuter till dess att den blir fast i köttet.
Vispa gulor, senap, örtsalt och peppar med hög hastighet. När den börjar binda ihop sig droppa successivt i olja under vispning. När smeten börjar "dela upp sig" i klumpar slå på lite vinäger och smeten kommer bli jämn och "majonäsig" igen. Smaka av och tillför ev. mera kryddor, senap eller vinäger. Det gäller att hitta balansen mellan smakerna. Blanda majonäsen med gräddfil och rör sedan ner dillen.
Servera laxen med dillmajonäs, kokt potatis och gratinerade champinjonhattar. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar