söndag 8 september 2024

Vin- och smörkokt purjolök



Det här kan vara höstens mest mångsidiga tillbehör, eller för den delen huvudrätt också om man vill. Passa på att plocka upp eller köpa den färska, späda purjolöken (max tjocka som en tumme) i massor. Jag brukar använda ca 4 stycken per person, om det är tillbehör.

Skölj av purjolöken ordentligt och skär av rottrådarna. Dela purjolökarna i ca 10 cm långa bitar.

Smält 50 gram smör i en vid kastrull, häll i ca 0,5 - 1 dl vitt vin och lägg ner purjolökarna. Häll på vatten så att det precis täcker, salta med örtsalt och lägg på ett lock. Låt koka upp och sedan sjuda ca 10 minuter, känn med en potatissticka att löken känns mjäll. Lyft upp med hålslev och servera genast.

Det är gott att skeda över lite kokaspad över maten. Spadet kan även användas som smaksättare i sås och buljong.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar