tisdag 12 december 2017

Kavlade löv


Lövtunna kavlade löv, toppade med mandel och pärlsocker har alltid varit en av svärmors specialiteter på julbordet. Ett gammalt recept som hon ärvt av sin svärmor en gång i tiden.
De tar lite tid, inte bara för att de är kavlade, utan degen ska vila över natten också. Men ack så värda jobbet :-)

Det här behövs för ca 50 st: 100 g rumsvarmt smör / ca 100 g strösocker / 1 ägg / 2 msk mandelmjöl / 0,5 tsk hjorthornsalt / 4 dl vetemjöl
1 ägg att pensla med. Hackad sötmandel och pärlsocker till dekoration

Rör smör och socker poröst, blanda i ägget. Blanda sedan i mandelmjöl, hjorthornsalt och nästan allt vetemjöl. Blanda in resten av vetemjölet till det blir en fast, men följsam deg.
Lägg in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp till nästa dag.
Kavla ut degen tunt på bakbord och ta ut kakor i form av löv eller något annat uddmått. Lägg kakorna på bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 180 grader.
Pensla kakorna med uppvispat ägg, strö över hackad mandel och pärlsocker.
Grädda kakorna ca 6-8 minuter till de får fin färg. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar