torsdag 24 maj 2018

Skrädmjölspaj med trädgårdens grönsaker


Paj, paj, paj. Ofta äter vi paj, det är snabblagat, det blir rester som funkar som lunch och den går att fylla med nästan vad som helst.
Den här gången har jag testat med skrädmjöl i pajdegen för att få till den där lite rostade, nötiga smaken. I fyllningen är det nyskördad sparris, spenat och ramslök från trädgården

Till 4-6 portioner behövs:

Pajdeg: 3 dl skrädmjöl (rostat havremjöl) / 150 g kallt laktosfritt smör / 1 tsk medelhavssalt /  1 msk vita sesamfrö / 1 msk svarta sesamfrö / 1 tsk chiliflakes / 2 tsk fines herbes / 1 msk kallt vatten

Fyllning: 100 g förvälld sparris / 10-15 blad ramslök / / 6 inlagda torkade tomater / 1 knippe sparris / 1 dl lagrad riven ost / 3 ekologiska ägg / 2,5 dl laktosfri mjölk (3%) / 1 tsk fines herbes / 1 tsk örtsalt / smör att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ingredienserna till pajdegen i en matberedare, kör snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten) även upp på kanterna, ställ den pajformen kallt ca 20 minuter.
Nagga pajskalet i botten och förgrädda ca 12 minuter, klä gärna in kanterna i aluminiumfolie så sjunker de inte ner så mycket.

Grovhacka spenat och ramslök. Smält smör i en stekpanna, fräs några minuter utan att det tar färg. Ta stekpannan från värmen.

Lägg den rivna osten i botten på det förgräddade pajskalet, fyll på med blandningen från stekpannan. Grovhacka tomaterna och skär sparrisen i bitar. Lägg ovanpå spenatblandningen.
Vispa samman ägg och mjölk, smaksätt vitlökspeppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda slutligen i ca 30-35 minuter till pajen har stannat och fått fin färg.
Låt pajen vila ca 5-10 minuter före servering.

Om pajen ska ätas vid senare tillfälle låter du den kallna, tar den ur formen och delar upp den.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar