onsdag 4 september 2013

Äppelbröd


Med en trädgård full av äpplen som inte får förgås gäller det att använda fantasin och ta fram experimentlustan.
Den kommande helgen kräver en hel del bröd, så varför inte äppelbröd?


Till 16 portionsbröd behövs: 5 dl yoghurt / 50 g jäst / 1 msk flingsalt / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 0,5 dl honung / 2 äpplen / 3 dl fullkornsdinkel / 3 dl lantvete / 8,5 dl vetemjöl special / 1, 5 dl blandade frön (oskalade sesam-, solros-, pumpa- och linfrö)
Topping: 1 ägg / 2 msk mjölk / 0,5 dl solrosfrö

Grovriv äpplena (utan att skala dem). Lös upp jästen i den kalla yoghurten, blanda i övriga ingredienser utom vetemjöl special. Blanda till en lös deg och tillsätt vetemjöl special till degen blir blank och smidig, knåda den ca 10-15 minuter i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Forma varje del till en rund eller oval bulle. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över solrosfrö. Låt jäsa ca 30-45 minuter.
Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar