lördag 26 januari 2013

Vildjäst av russin



200 gr russin / 3 msk honung / 4 dl ljummet vatten


Blanda i en burk och rör om till honungen löst sig. Täck med plastfilm och ställ burken i rumstemperatur. Det tar ca en vecka till russinen jäst ordentligt. Skaka burken två gången om dagen.


När det bubblar i burken och det kommer en doft av jäst, lite som sött vin, är vildjästen klar.

Sila bort russinen (som kan användas i bröd, men det gör inte jag). Häll vildjästen i en tät burk.


Vildjästen förvaras i kylskåp och håller ungefär en månad.

Vildjästen används tex till att starta surdegar, eller i stället för jästtillskott i surdegsbröd. Jag kommer att bjuda på ett antal recept med vildjäst vartefter jag provat ut dem ;)) bl.a. urgod surdegspizza, leavinbröd, m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar