lördag 6 september 2014

Surdegsbröd med fullkornsdinkel


Här pågår tester av surdegsbröd för fullt, och recepten kommer vartefter vi avnjuter dem. Med de långa jästider som numera krävs, blir det inte så många olika bröd per vecka :o
Först ut är ett surdegsbröd med ganska stor andel fullkornsdinkel, men också olika sorters frön. Brödet har en riktigt hård skorpa, ett segt innanmäte och fullproppat med smak.
Både vetemjöl och dinkelmjöl är ekologiskt från Lyckebo Gård utanför Tingsryd, även fröna är ekologiska för bästa smak.
Självklart måste ju hela baket börja med en välmående, nymatad och bubblande surdeg som finns HÄR.


Till ett bröd behövs: 5 dl ljummet vatten / 2 dl surdeg / 3 msk flingsalt / 6 dl fullkornsdinkel / 8 dl vetemjöl / 0,5 dl av vardera solrosfrö, pumpafrö och linfrö.

Blanda vatten, surdeg och fullkornsdinkel, rör om ordentligt. Blanda ner salt och vetemjöl, blanda degen homogen. Låt stå och vila cirka en timme under bakduk.
Arbeta degen ordentligt i degblandare ca 10 minuter eller för hand den dubbla tiden.
Lägg en mjölad handduk i botten av en plastbunke, lägg degen på handduken och sätt på locket. Ställ plastbunken i kylskåp ett dygn.
Ta fram bunken, och vik försiktigt degen ett par gånger, lägg ner den på handduken igen och sätt på locket. Låt bunken åter stå i kylskåp över natten. Ta fram bunken, och vik försiktigt degen ett par gånger, lägg ner den på handduken igen och sätt på locket. Låt bunken stå i rumstemperatur ett par timmar.
Ta upp degen på bakbord och forma försiktigt ett bröd, mjöla ordentligt och lägg brödet i en jäskorg. Ställ jäskorgen på handduken i bunken, sätt på locket och ställ bunken i kylen över natten.
Ta fram fram bunken i rumstemperatur 5-6 timmar.
Lägg in baksten på nedersta falsen (eller dubbla plåtar) i ugnen och en långpanna i botten av ugnen. Sått ugnen på 275 grader.
När ugnen nått sin temperatur, stjälps brödet försiktigt upp på baksten (eller plåtarna). Snitta bröden och häll 2 dl hett vatten i långpannan på botten av ugnen. Stäng luckan och sänk temperaturen till 220 grader.
Grädda brödet ca 50 minuter, innertemperaturen ska vara 98 grader.
Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk.
Skär helst inte i brödet förrän dagen efter. Förvara brödet inlindat i bakduk på galler eller stående med snittytan nedåt på en skärbräda med handduk över.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar