måndag 14 januari 2013

Laktosfri dajmglasstårta


Tårtbotten: 100 gr hasselnötter / 1,5 dl strösocker / 4 st äggvitor

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna försiktigt och ta bort skalen. Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nöt- och sockerblandningen.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och grädda ca 20 minuter. Låt tårtbotten kallna.


Glasskrämen: 4 äggulor / 3 msk florsocker / 3 dl laktosfri vispgrädde / en dubbeldajm / en vaniljstång

Vispa äggulor och socker fluffigt. Hacka dajmen och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa grädden och blanda ihop äggvisp, dajm, vaniljfrön och grädde.

Lossa tårtbotten från formen och lägg i ett nytt bakplåtspapper. Lägg tillbaka tårtbotten i formen och bred på glasskrämen. Ställ i frysen ca 4-6 timmar.

Ta fram tårtan en timme före servering, ta loss formen och lägg upp på fat. Ställ in i kylskåp till strax före servering.


Dekorera tårtan före servering. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar