tisdag 22 januari 2013

Gratinerad löksoppa


6-8 gula lökar / 1-2 vitlöksklyftor / smör att fräsa löken i / 1,5 dl vitt vin / 0,5 dl martini / 1 liter vatten / 2 kalvbuljongtärningar / 1 lagerblad / 0,5 msk torkad timjan / grovmald svartpeppar / riven parmesan ost

Sätt ugnen på 275 grader. Skala lökarna, dela dem på mitten och skär i tunna skivor. Finhacka vitlöken. Smält smöret i en kastrull och lägg i löken, låt löken bli blank men inte få färg.
Häll i vatten, vin, martini, kavlbuljong och lägg till sist i kryddorna. Koka upp soppan och låt den koka ca 15-20 minuter. Smaka ev av med mer buljong eller vin.
Häll upp soppan i fyra portionsskålar och fördela den rivna osten på soppan. Gratinera soppan i ugnen ca 5-8 minuter till osten får fin färg.

Servera gärna soppan med smörstekta krutonger och en god baguette.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar