Den svenska vitkålen är som bäst just nu och vad passar bättre en semesterdag när solen inte orkar igenom soldiset än husmanskost. Lite långkok som efter förberedelser sköter sig själv i ugnen, kåldolmar.
Till 8 portioner behövs: 1 kg blandfärs / 1 finhackad gullök / 3 kokta mellanstora potatisar / 1 msk Colemans senapspulver / 2 msk grovmalen svartpeppar / 2 msk örtsalt / 2 msk ströbröd / 3 dl grädde / 2 ägg / 0,5-1 dl kolsyrat vatten / 1 kålhuvud (gärna löst packat med stora blad) / 50-100 g smör / 1 dl brun sirap
Sås: 50 g smör / 0,5 dl vetemjöl / 3-4 dl vätska från kålavkoket / 2 dl grädde / 2 dl smetana / 1-2 kalvbuljongtärningar / 1 tsk worchestershiresauce / 1-2 msk rödvinbärsgele / ca 1 dl kåldolmevätska
Börja med dolmarna, häll upp ströbrödet i en bunke och rör ned lite grädde och
låt det svälla en stund. Mosa ned potatis och färs varva med vätska (grädde/vatten)
krydda upp. Knäck äggen och rör ned i smeten. Smeten ska bli lagom lös men ändå
formbar. Ju lösare smet desto saftigare dolmar. När smeten känns bra - stek upp en bit och smaka av.
Tillsätt eventuellt mer kryddor efter egen smak.
Koka upp vatten i
en stor kastrull. Lägg ner kålhuvudet en kort stund, plocka upp huvudet ur
vattnet och rulla försiktigt av det yttre bladet/bladen. Fyll upp bladet med
lagom mängd färs för att sedan kunna rulla ihop den till en fin kåldolme. När
nästa blad blir för hårt att rulla av - doppa ned kålhuvudet i det kokande vattnet ett litet tag så att det lätt går att få av (Obs! låt det inte koka för
länge då kan bladen bli sladdriga och lätt gå sönder) och fortsätt sedan fylla
kålbladen med smet. Placera kåldolmarna i en smord plåt, klicka lite smörbitar
över kålen och avsluta med att ringla över brun sirap. Ställ in mitt i ugnen,
275-300 gr. När kåldolmarna fått färg - lägg över en ugnsfolie och skruva ned
till 200-225 gr. Låt stå i ugnen ca 30 minuter.
Gör sedan såsen, smält smör och rör ner vetemjöl, spä på med kålavkoket. Rör därefter ned grädde och smetanan låt koka ihop. Fyll på
med buljongtärning/ar lite worchestershiresauce och gelé. Samla sedan upp del av
vätskeblandningen från kål, köttsaft, sirap och smör som bildats i ugnsformen
och blanda ned i såsen. Det är detta som sätter den rätta smaken på såsen.
Smaka av och tillför ev. mer vätska, gelé eller kryddor efter egen smak. Att tillföra
vätska från t.ex. syltade kantareller kan rekommenderas. Det ger en utökad
smakdimension på såsen.
Servera kåldolmarna med sås, kokt potatis, rårörda lingon och gärna någon inlagd grönsak (gurka eller som här, syltade kantareller). Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar