onsdag 13 oktober 2021

Cognacsgravad oxfilé



Kraftfulla smaker, värdig en höstmiddag, vi serverade oxfilén som förrätt på en skiva rågsurdegsbröd med nobissås, färskriven pepparrot och syrad rödlök.
Om du, som vi, köper färsk oxfilé rekommenderar Livsmedelsverket frysning i minst två dygn. Köttet ska skäras i tunna skivor vilket görs enklast när köttet är halvtinat. 

Det här behövs till 6-8 portioner: 800 g oxfilé / 0,5 dl strösocker / 0,5 dl salt / 1,5 msk krossade svartpepparkorn / 0,75 dl cognac

Lägg köttet i en plastpåse. 
Blanda salt, socker, pepparkorn och cognac. Häll det i påsen.
Knyt till påsen och knåda in kryddblandningen i köttet. Lägg påsen i en skål i kylen i 4 dygn. Knåda köttet i påsen en gång varje dag.
Torka av köttet och lägg i ny påse sedan i frysen.
Ta upp köttet så det blir halvtinat, skiva tunt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar