tisdag 20 augusti 2013

Boeuf bourguinon - burgundisk gryta på högrev


Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för mustiga grytor, när dessutom nya grytan skulle invigas fick det bli boeuf bourguinon som fick stå för inspirationen.

Till 4 portioner behövs: 1,5 kg högrev med ben / 4 skivade rödlökar / 4 finhackade vitlöksklyftor / 2 msk tomatpuré / ca 50 g smör / 1/2 dl olivolja / ca 10 små gula lökar / 250 g champinjoner / 1/2 dl finhackad färsk timjan / 2 kalvbuljongtärningar / 0,5 l vatten / 1/2 flaska rödvin / 2-3 msk kalvfond / 1 tsk worcestershire sås / 1 msk grovmalen svartpeppar / 1 tsk örtsalt

Putsa högreven ren från ben, hinnor och fett. Skär ned i lagom stora grytbitar ca 3x3 cm. Fräs lite kött i taget  i en gjutjärnspanna med smör och olivolja så att det får en fin stekyta runt om. Lägg över i en gryta. Fräs därefter den skivade löken och vitlöken utan att den får färg. Lägg över i grytan tillsammans med köttet. Krydda på med några varv med pepparkvarnen och tillsätt örtsalt. Vänd runt i grytan och lägg i tomatpuré, vin, vatten, timjan, kalvfond  och buljongtärningar. Vrid ned värmen på grytan efter uppkok till medellåg temperatur. Det ska bara småputtra  ca 2-3 timmar för att högreven ska bli mjuk och fin i konsistensen. Den skivade löken kommer att fungera som redning och mer eller mindre smälta under tiden. Smaka av efter någon timme och tillför ev. ytterligare kryddor. Stänk i lite worcestershire sås för ytterligare fyllighet.
Under tiden grytan står på spisen och puttrar kan champinjoner och smålök förberedas. Champinjonerna delas upp i 4 delar och steks i smör i en gjutjärnspanna . Se till att all vätska "kokar" bort, tillför ev. extra smör i pannan. Champinjonerna ska bli hasselnötsbruna. Dra över några varv med pepparkvarnen och tillför lite örtsalt. Lägg undan i en bunke i väntan på att få komma ned i grytan. 
Skala de små gula lökarna. Lägg löken (hela) i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10-15 minuter för att lökarna ska mjukna. Häll av i ett durkslag.  Smält smör i en gjutjärnspanna och lägg i smålökarna. Fräs på medelhög värme så att de får en fin stekyta. Häll sedan över löken i en bunke.  När grytan börjar kännas färdig ur smak och konsistenssynpunkt tillsätts smålökarna ca 15 minuter innan servering. De ska vara mjuka men ändå ha en  lite krispig kärna. Champinjonerna rörs ned 5 minuter innan servering.



Vi serverar gärna gryta med lite grönsaker till, den här gången stekta haricot verts. Smält smör i en gjutjärnspanna och fräs haricots verts tillsammans med finhackad rödlök på medelhög värme. Tillsätt några varv med svartpepparkvarnen samt lite örtsalt. Låt sedan sjuda under lock på låg temperatur ca  5-10 minuter. Haricots vertsen ska vara krispiga, inte genomkokta.


Vad passar bättre till en franskinspirerad gryta än en prisvärd fransos från Côtes du Rhône? Le Verdier (varunummer 2440) 89 kr.


Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar