Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för mustiga grytor, när dessutom nya grytan skulle invigas fick det bli boeuf bourguinon som fick stå för inspirationen.
Till 4 portioner behövs: 1,5 kg högrev med ben / 4 skivade rödlökar / 4 finhackade vitlöksklyftor / 2 msk tomatpuré / ca 50 g smör / 1/2 dl olivolja / ca 10 små gula lökar / 250 g champinjoner / 1/2 dl finhackad färsk timjan / 2 kalvbuljongtärningar / 0,5 l vatten / 1/2 flaska rödvin / 2-3 msk kalvfond / 1 tsk worcestershire sås / 1 msk grovmalen svartpeppar / 1 tsk örtsalt
Putsa högreven ren från ben, hinnor och fett. Skär ned i
lagom stora grytbitar ca 3x3 cm. Fräs lite kött i taget i en gjutjärnspanna med smör och olivolja så
att det får en fin stekyta runt om. Lägg över i en gryta. Fräs därefter den
skivade löken och vitlöken utan att den får färg. Lägg över i grytan
tillsammans med köttet. Krydda på med några varv med pepparkvarnen och tillsätt
örtsalt. Vänd runt i grytan och lägg i tomatpuré, vin, vatten, timjan,
kalvfond och buljongtärningar. Vrid ned
värmen på grytan efter uppkok till medellåg temperatur. Det ska bara
småputtra ca 2-3 timmar för att högreven
ska bli mjuk och fin i konsistensen. Den skivade löken kommer att fungera som
redning och mer eller mindre smälta under tiden. Smaka av efter någon
timme och tillför ev. ytterligare kryddor. Stänk i lite worcestershire sås för
ytterligare fyllighet.
Under tiden grytan står på spisen och puttrar kan
champinjoner och smålök förberedas. Champinjonerna delas upp i 4 delar och
steks i smör i en gjutjärnspanna . Se till att all vätska "kokar"
bort, tillför ev. extra smör i pannan. Champinjonerna ska bli hasselnötsbruna.
Dra över några varv med pepparkvarnen och tillför lite örtsalt. Lägg undan i en
bunke i väntan på att få komma ned i grytan.
Skala de små gula lökarna. Lägg
löken (hela) i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10-15 minuter
för att lökarna ska mjukna. Häll av i ett durkslag. Smält smör i en gjutjärnspanna och lägg i
smålökarna. Fräs på medelhög värme så att de får en fin stekyta. Häll sedan
över löken i en bunke. När grytan börjar
kännas färdig ur smak och konsistenssynpunkt tillsätts smålökarna ca 15 minuter
innan servering. De ska vara mjuka men ändå ha en lite krispig kärna. Champinjonerna rörs ned 5
minuter innan servering.
Vi serverar gärna gryta med lite grönsaker till, den här gången stekta haricot verts. Smält smör i en gjutjärnspanna och fräs haricots verts tillsammans med finhackad rödlök på medelhög värme. Tillsätt några varv med svartpepparkvarnen samt lite örtsalt. Låt sedan sjuda under lock på låg temperatur ca 5-10 minuter. Haricots vertsen ska vara krispiga, inte genomkokta.
Vad passar bättre till en franskinspirerad gryta än en prisvärd fransos från Côtes du Rhône? Le Verdier (varunummer 2440) 89 kr.
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar