torsdag 29 januari 2015

Kokosrutor


Jamen visst måste man bryta av semmelätandet med något annat sött? Med inspiration från senaste Hembakat fick det bli en variant på deras rutor.

Hyfsat snabbakat, vilket innebär att de går alldeles utmärkt att sno ihop om man glömt sitt fredagsfika eller får oväntat besök ;-)

Till en liten långpanna (40x20 cm) behövs:
Kaka: 4 ägg / 3 dl strösocker / 75 g smält smör / 2 dl grädde eller fil / 2 tsk bakpulver / 1 msk vaniljsocker / 4,5 dl vetemjöl
Topping: 100 g smör / 2,5 dl strösocker / 0,5 dl grädde / 125 g riven kokos

Sätt ugnen på 175 grader, fodra långpannan med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, rör ur den mesta värmen och häll i grädde eller fil. Rör ner vätskan i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna, vänd slutligen försiktigt ner dem i smeten. Bred ut smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Gör under tiden toppingen. Smält smöret, rör ner sockret, grädden och kokosen. Rör till en jämn smet.
Ta ut kakan ur ugnen, höj ugnstemperaturen till 225-250 grader. Bred på toppingen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 6 minuter. Passa den noga så att inte kokosen blir bränd.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp och skärs i rutor.
Smaklig spis ♥ ♥

1 kommentar: