måndag 1 juli 2013

Mousserande fläderlemonadMmmmm fläder på längden, tvären och breden. I flädertider gäller det att passa på, blommorna vissnar fort i sommarvärmen eller så regnar de sönder :o Oftast gör jag vanlig, traditionell flädersaft (recept finns HÄR) men den här gången var jag sugen på den mousserande varianten. Det är lite vanskligt och det gäller att ha hållbara flaskor vid jäsningen, jag använder gärna gamla flaskor med patentkork eller de franska lemonadflaskorna.

Till 2,5 liter lemonad behövs: 15 fläderblommor / 2,5 dl strösocker / 1 msk vitvinsvinäger / 2,2 liter vatten / 0,5 citron

Tvätta citronen noggrant, skala av det yttersta gula skalet och pressa ur citronsaften. Blanda socker, vatten, vinäger och citron. Rör till sockret löst sig. Plocka rent blommorna från eventuella löss och lägg sedan ner dem i saften. Lägg på ett lock och låt saften stå ett dygn.


Låt saften rinna av i en silduk, slå upp saften på väl rengjorda flaskor och stäng korkarna. Låt saften jäsa 3-5 dagar, pys lite då och då på korkarna för att släppa ut övertrycket som bildas.
När det bildats ordentligt med kolsyra i flaskorna är det dags att ställa dem kallt. Lemonaden är hållbar ca 2 veckor.
Tänk på att lemonaden kan innehålla alkohol, så servera den inte till förare och barn.
Smaklig spis ♥

2 kommentarer:

  1. Hej den rosa färgade varianten ? Hur vet man att den är äkta? Har en vid en damm?

    SvaraRadera
  2. Egentligen samma som med den vita, flata blomställningar. Men är du osäker är det bäst att googla.

    SvaraRadera