Ledsnat på grillat? I den sköna sommarvärmen är det inte alltid så kul att stå i köket, gör en rustik gryta med hetta, som nästan sköter sig själv, som omväxling. Gillar man inte bönor, är det bara att hoppa över dem och exempelvis ta ris eller potatis till grytan i stället.
Äter man inte kött, är det bara att hoppa över köttet och ta i mer bönor i stället.
Till 5 portioner behövs: 0,5 kg nötgrytbitar (skär ned i cm-tunna skivor) / 2 hackade gullökar / 100 g hackad selleri / 6 finhackade vitlöksklyftor / 1/2 finhackad Habanero / 2 finhackade röd spansk peppar / 1 finhackad grön spansk peppar / 1 flaska rödvin / 2 burkar krossade tomater / 4 kalvbuljongtärningar / 0,5 l vatten / 2-3 msk mexikansk kryddblandning / 2-3 msk spiskummin / 2-3 msk Jalfrezi curry powder (en starkare currysort) / 2-3 msk chilipeppar / grovmalen svartpeppar / 1 msk torkad oregano / 1 msk honung / några droppar citron / smör och olivolja att steka i
1 röd spetspaprika / 1 rödlök / 500 g kokta avsköljda bönor
Fräs de den hackade
sellerin i smör och olivolja i en gjutjärnspanna tills den blir lite klistrig,
den börjar då få lite färg men utan att den blir bränd. Detta för att få ut
maximal sötma ur sellerin. Lägg över i en gryta.
Fräs sedan de hackade löken och vitlöken så den blir glansig rör sedan ner
den finhackade chilin (habaneron och spanska pepparn) och låt den svettas lite
grann. Lägg över i grytan.
Stek köttet, lite i taget, i smör och olivolja tills det får
lite stekyta lägg över i grytan.
Rör ner ett par buljongtärningar i stekpannan och lite
vatten låt koka upp, häll över i grytan genom en sil.
Krydda kött och grönsakshacket med grovmalen svartpeppar,
curry, mexikansk kryddblandning, spiskummin, chilipeppar och oregano. Rör runt slå därefter
på rödvin. Låt koka upp - skruva sedan ned och låt det småkoka på lite svagare
värme ca 0,5 timme. Slå därefter på med
krossade tomater. Låt småkoka/sjuda 1-3 timmar.
Smaka av tillför ev ytterligare buljongtärning/-ar. Tillför honug och citron
och ev. ytterligare rödvin.
Skär ned paprika och rödlök i lite större bitar och låt koka
med grytan på slutet, ca 10-15 minuter, innan servering. Avsluta att röra ned
bönor som bara ska bli varma.
Chili con carne är så gott, och har man tid ska man absolut gör på helt kött som du gjort här. Mums med gräddfil och bröd till bara!
SvaraRadera