torsdag 9 januari 2020

Laxpudding 2.0


Det är hög tid att omvärdera husmanskost och uppgradera den till någonting ännu bättre :-)

Att laga middagen i en form och snabbt är aldrig fel. Dessutom hade vi kallrökt lax i frysen, det blev över efter julkalasen.
Om du fryser lax, oavsett om den är behandlad eller inte, gäller det att ta hand om den ganska kvickt. Eftersom laxen är väldigt fet ska den endast förvaras kort tid i frysen.
Men jag behöver inte var orolig för att vår lax blir gammal, när det blir så här gott att ta hand om rester.

Jag kokade potatisen med skal dagen innan för att spara tid, jag tog amandinepotatis men det går bra med annan lite fastare potatis.

Till 4 portioner behövs:
ca 200 g kallrökt lax / 6 stora, kokta och kalla potatisar / 6 medelsmå gula lökar / 2 msk smör att fräsa löken i / 1 dl finhackad dill / 3 ägg / 3 dl mjölk (3%) / 1 tsk örtsalt / 1 krm svartpeppar från kvarn / 2 msk söt-stark senap
75 g smält smör, smaksatt med riven pepparrot och citroncest till serveringen

Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva löken tunt, smält smör i en stekpanna och fräs löken på låg temperatur till den är mjuk och glansig. Tar ca 10-15 minuter.

Skala och skär potatisen i ca 5 mm tjocka skivor under tiden. Skiva laxen tunt, ca 3-4 mm.

Lägg ett lager potatis i botten på en ugnsfast form, sprid ut hälften av den mjuka löken, lägg på hälften av den skivade laxen och avsluta med att strö över hälften av dillen. Lägg på ytterligare ett lager av varje och avsluta sedan med att toppa med ett sista lager potatis.

Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och senap. Häll äggstanningen över formen.
Ställ formen långt ner i ugnen och grädda puddingen ca 45 minuter eller till den är gyllene och att äggstanningen har stannat.

Smält under tiden smör till serveringen, precis innan servering smaksätts smöret med riven pepparrot och citroncest.

Servera gärna en kyld chardonnay i glaset, vi valde Simonsig från Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika (varunr 2032.

1 kommentar: