Det finns en favorit bland favoriterna, en riktigt klassiker bland förrätter, toast skagen. Säkert finns det lika många recept som det finns kockar. Här är makens variant med hemkörd aioli som bas istället för majonäs, serverad på på smörstekt surdegsbröd.
Till aioli behövs: 2 ägg gulor / 1 msk Dijon (fransk) senap / 1 tsk Västervikssenap / 1 tsk örtsalt / 1 tsk malen svartpeppar (= 1 par varv med pepparkvarnen) / 2 dl rapsolja / 2 msk vit balsam vinäger / 1 riven vitlöksklyfta / 1 rågad tsk Sambal Olek / några droppar pressad lime
Vispa gulor, senap, örtsalt och peppar med hög hastighet.
När den börjar binda ihop sig droppa successivt i olja under vispning. När
smeten börjar "dela upp sig" i
klumpar slå på lite vinäger och smeten kommer bli jämn och
"majonäsig" igen. Riv ned vitlök, tillsätt sambal och pressa lite
lime över majonäsen. Smaka av och tillför ev. mera kryddor, senap eller
vinäger/lime. Det gäller att hitta balansen mellan smakerna. En bra ailoli ska
ha lite sälta, en lätt smak av vitlök med lite sting ifrån sambal men ändå lite
friskhet ifrån limesaften. Syran ifrån vinägern får ej heller bortses ifrån.
Balsamvinägern har dessutom den fördelen att den tillför lite rundning då den
är lite söt i smaken.
Till 4 portioner Skagenröra behövs: 0,5 kg oskalade räkor / 0,5 dl finhackad dill / 0,5 finhackad rödlök / 0,5 burk smetana / 1 dl aioli (se ovan) / några droppar citron
Skala och grovhacka räkorna. Blanda ned rödlök, dill,
smetana och aioli tillsammans med räkorna.
Kläm några droppar citron över blandningen. Smaka av och ev.
tillför ytterligare några droppar av citron om så önskas eller annan krydda.
Ställ undan och låt stå i kylen någon halvtimme innan servering.
Servera röran på smörstekt surdegsbröd. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar