Musslor är ett skaldjur som ofta återkommer på vår meny. Moule mariniere i all ära, men ibland är det gott med lite variation. Med inspiration från asien kom det här receptet till. Vill man göra det matigare går det ju att sätta till lite nudlar, men vi väljer baguette till istället.
Till 4 portioner behövs: 1 kg blåmusslor / 1 finhackad gul lök / 2 finhackade vitlöksklyftor / 3 cm finhackad ingefära / 1 finhackad röd pepparfrukt (ta bort kärnorna innan) / 2-3 tsk flingsalt / 50 g smör / 1 msk olivolja / 1 burk kokosmjölk / 3 dl torrt vitt vin / några droppar limesaft
Tvätta och skrapa rent musslorna i kallt vatten. Kasta alla trasiga och de som inte stänger sig.
Smält smöret tillsammans med olivoljan i en kastrull. Fräs
lök, vitlök, ingefära och pepparfrukten utan att det får färg. Slå därefter på
kokosmjölk och vin. Tillsätt sedan salt och kläm över några droppar med saften från en lime. Smaka av och tillför ev. ytterligare
kryddning av salt och/eller vin resp. lime. Runda sedan av med att montera ned
lite smör eller varför inte klicka ned lite överblivet vitlökssmör. När smaken
känns rätt - skruva upp värmen på plattan så att vätskan börjar stormkoka, då
är det dags att slå i de avskrapade musslorna, koka under lock till de flesta öppnar sig (ca 5 minuter).
Släng alla
musslor som inte har öppnat sig ! Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar