söndag 11 augusti 2013

Grill-rökt rödingfilé


Rödingfilé i portionsstorlek är perfekt grillmat. I väntan på att grillkolen blir klar, pressa citronsaft över filéerna, strö över flingsalt och finhackad dill.

För att få lite annan touch på den grillade fisken kan man med fördel  tillföra lite rökig smak från t.ex. äppelkvistar (ett par nävar). Preparera grillen med en lagom dos av briketter och grillkol. Placera gärna kolen i "grillkorgar" för att kunna fösa de åt sidan för grillning med indirekt värme på rödingen. När kolen har blivit grillberedda (glödande) klipp över spröda färska skott med blad från äppelträdet/n. Lägg fisken på gallret över det "kolfria" området och stäng locket på grillen för att fisken ska kunna ta upp rökoset ifrån grenarna/bladen. Obs! var beredd på att ev. få lyfta upp gallret med fisken när du lyfter på locket då bladen kan flamma upp när syretillgången ökar. När blad-/kvisttillskotten "rykt färdigt" kan man ev. få tillföra mer direkt grillvärme genom att flytta/raka fram kolen under fisken. Tänk bara på att inte "elda/bränna" upp fisken. 

Servera rödingen med kokt potatis, haricot verts och romsås. Recept på romsåsen finns HÄR.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar