Rödspätta är en väldigt god och tacksam fisk, när man dessutom fåt tag i färska fileér är det ju bara att ställa till med fest. Det är många olika moment, men det är väl värt tiden!
Till 4 personer behövs:
8 rödspättafileér / 0,5 purjolök / 2 tsk flingsalt / 0,25 citron / 1 dl vitt vin / 1 dl vatten / grevéost och parmesan till gratinering
Såsbas: 2 gullökar / 1 gurka / 2 dl vitt vin / 50 g smör / 1 dl vatten / 1 tsk örtsalt / svartpeppar / 0,5 tsk cayenne peppar / 1 fiskbuljongtärning / 0,5 kalvbuljongtärning
Sås: såsbasen / 2 burkar smetana / 3 dl vispgrädde / 1 tsk fish sauce / 1 msk vetemjöl / 1-2 droppar stark chilisås (tabasco eller liknande) / vätskan från fisken
Champinjoner: 2-3 hg champinjoner / 50 g smör
Börja med att förbereda fisken. Skär purjolöken i avlånga ringar. Bre ut dem i botten på en traktörpanna. Torka av fisken och strö över flingsalt. Rulla ihop den till rullader och lägg ut dem ovan på den skivade purjolöken. Häll på vin och vatten. Kläm över citronsaft över fisken. Låt fisken sjuda under lock på medelsvag värme. Det får inte koka. När fisken börjar få lite konsistens lyft pannan från spisen.
Fortsätt sedan med såsbasen. Riv löken och gurkan (skala av det gröna först), krama ur
saften ur gurkan. Smält upp smöret i en traktörpanna på medelhög värme. Lägg i
lök och gurka låt fräsa i smöret. Krydda med örtsalt och ta ett par varv med
pepparkvarnen och lite cayenne peppar. Löken och gurkan ska bli lite glansig,
slå på vin vatten och rör ned buljong. Låt småsjuda under lock ca 10-20
minuter. Sila därefter av löken och gurkan. Använd sked eller gaffel för att
trycka igenom den sista saften genom silen. Det sitter mycket smak i gurkan och
löken.
Nu är det äntligen dags att börja med den riktiga såsen :) Häll upp den avsilade såsbasen i en kastrull och koka upp.
Rör ned smetana och grädde. Rör ut vetemjölet i lite vatten och rör ned i såsen
lite försiktigt . Sila ned vätskan som fisken sjudit i. Tillsätt ev. mer grädde
och utblandat vetemjöl. Såsen ska bli lite simmig utan att bli stuvningsaktig.
Smaka av och tillsätt efter behov fish sauce och ev. ytterligare del av
buljongtärning. Tips - fisken kan under gratinering ha en tendens tunna ut såsen. Försök att få såskonsistensen
något tjockare MEN inte som stuvning.
Borsta champinjonerna
och dela ned dem i 4 bitar (om stora champinjoner). Smält smör i en
gjutjärnspanna på medelhög värme. Lägg i champinjonerna och rör runt i pannan, tillsätt smör
allteftersom när pannan blir för "torr". Champinjonerna ska bli lätt
gyllenbruna men ändå behålla sin spänst.
Sätt ugnen på ca 225 grader. Ta en ugnsfast form, bred ut
champinjonerna i formen. Lägg över "fiskrulladerna". Riv över greve
ost och parmesan över fisken. Häll därefter över den färdiga såsen. Ställ in i
ugnen låt gratinera ca 10 minuter. Kontrollera fisken, när ytan börjar få färg
sänk temperaturen.
Servera med kokt potatis, pressad eller som den är. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar