måndag 5 augusti 2013

Vaniljglass


Den här sommaren har vi testat en massa olika smaksättningar på glass. Smaksatt glass i alla ära, men vanlig vaniljglass står sig ändå längst.

Till 1 liter glass behövs: 5 dl mjölk / 1 vaniljstång / 6 äggulor / 1,5 dl strösocker / 3 dl vispgrädde

Häll mjölken i en kastrull, snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i mjölken. Låt mjölken koka upp och sedan sjuda i 15-20 minuter.
Vispa socker och äggulor vitt och pösigt. Plocka ur vaniljstången från mjölken och skrapa ner äggskummet. Låt blandningen sjuda till en tjock kräm under kraftig vispning, den får absolut inte koka!! Kyl krämen i vattenbad och rör ner grädden. Ställ glassmeten i kylskåp för att mogna i smaken, gärna över natten.
Häll smeten i glassmaskin och kör till mjukglasskonsistens. Lägg glassen i en burk och frys någon timme.
Har du ingen glassmaskin, häller du glassmeten i en burk och rör varje halvtimme till glassen frusit till mjukglasskonsistens.
Smaklig spis ♥

Kasta inte vaniljstången utan skölj av den och låt den torka för att använda till hemgjort vaniljsocker, hur du gör hittar du HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar