De underbara sommarkvällarna blir kortare och färre, det gäller verkligen att passa på att njuta medan det går. Tända grillen och sippa på ett glas medan glöden blir klar. Låta maken grilla potatis och spett under överinseende (från köksfönstret), sen bara njuuuuta.
För två personer behövs: ca 0,5 kg kattfiskfilé (gärna ryggbiten som är jämntjock)
Marinad: 1 dl vitt vin / 0,5 dl olivolja / 1-2 msk Öländsk vitlökspeppar / 4-5 droppar stark chilisås (tabasco eller liknande) / 1 tsk flingsalt
Foliepotatis: 0,5 kg små färska potatisar / 4 smålökar / 8 vitlöksklyftor / 100 g sockerärtor / 25 g smör / 1 dl vitt vin / 2 tsk Öländs vitlökspeppar
Skär ned kattfiskfilén i ganska stora kubliknande bitar om
ca 5x5 cm. Lägg ned bitarna i marinaden och låt stå och dra i någon timme innan
grillning.
Förkoka potatisen till den är nästan klar, samma sak med lök och vitlöksklyftor. Riv av ett stort ark ugnsfolie och vik den dubbel, lägg i alla grönsakerna, krydda och lägg i smöret. Vik ihop folien så att den blir tät men lämna en liten öppning så att vinet kan hällas i, vik sedan till paketet helt tätt.
Tänd grillen. När glöden börjar bli grå är det dags att fundera på att börja grilla, fös undan kol så att potatispaketet kan grillas med indirekt värme ca 15 minuter. Trä upp fisken på spett och grilla dem över direkt värme till de är klara, ca 10 minuter beroende på storlek på fiskbitarna.
Öppna foliepaketet försiktigt, det kommer varm ånga ur paketet, servera det gärna i folien så håller potatisen värmen längre.
Vi serverade fisken tillsammans med en skagensås, vi utgick från Skagenröra och bytte ut smetana mot creme fraiche (blir rinnigare, i alla fall om man använder laktosfria varianter)
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar