fredag 2 augusti 2013

Grillade kalkonspett från örtagården


Här har maken gått bananas i örtagården ;) Örtmarinad till kalkonfilén och en supergod örtsås till. Lägger man därtill en het grill, ostpaj och sallad kan det ju inte bli fel.

För 4 portioner behövs: 600 g kalkonfilé skuren i kuber

Marinad: ca 1 dl örter (oregano, timjan olika sorter, citronmeliss, rosmarin) / 2 finhackade vitlöksklyftor / 1-2 tsk flingsalt / 1 tsk örtsalt / 1 msk grovmalen svartpeppar / saft från 0,3 citron / 0,5 dl torrt vitt vin / 0,5 dl olivolja / 1 msk honung

Örtsås: ca 1 dl örter (oregano, timjan olika sorter, citronmeliss, rosmarin) / 1 riven vitlöksklyfta / 1 tsk grovmalen svartpeppar / 1 tsk dijon senap / 1 tsk örtsalt / 1 msk vit balsamvinäger / 1 msk honung / 3 dl (1,5 burk) smetana

Finhacka kryddorna till örtsåsen blanda med smetanan och honung. Tillsätt vitlök, peppar, örtsalt, fransk senap och vinäger. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor efter egen smak. Låt såsen  stå och ta smak. Ställ den i kylen någon timme innan servering då stannar den till och blir lite krämigare. Ta ut såsen  ur kylen 10 minuter innan servering.

Finhacka kryddorna till marinaden blanda med saften från citronen, olivoljan, vinet och honungen. Tillsätt peppar och salt. Vänd ned grovskurna bitar av kalkon och låt stå någon timme för att dra åt sig smak. Vänd runt köttet någon/några gånger.

Tänd grillen. Trä upp kalkonbitarna på spett, grilla när glöden är klar. Kalkon behöver ungefär 10-15 minuter på grillen, kontrollera att det är genomstekt men fortfarande saftigt.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar