Här har maken gått bananas i örtagården ;) Örtmarinad till kalkonfilén och en supergod örtsås till. Lägger man därtill en het grill, ostpaj och sallad kan det ju inte bli fel.
För 4 portioner behövs: 600 g kalkonfilé skuren i kuber
Marinad: ca 1 dl örter (oregano, timjan olika sorter, citronmeliss, rosmarin) / 2 finhackade vitlöksklyftor / 1-2 tsk flingsalt / 1 tsk örtsalt / 1 msk grovmalen svartpeppar / saft från 0,3 citron / 0,5 dl torrt vitt vin / 0,5 dl olivolja / 1 msk honung
Örtsås: ca 1 dl örter (oregano, timjan olika sorter, citronmeliss, rosmarin) / 1 riven vitlöksklyfta / 1 tsk grovmalen svartpeppar / 1 tsk dijon senap / 1 tsk örtsalt / 1 msk vit balsamvinäger / 1 msk honung / 3 dl (1,5 burk) smetana
Finhacka kryddorna till örtsåsen blanda med smetanan och honung.
Tillsätt vitlök, peppar, örtsalt, fransk senap och vinäger. Smaka av och
tillsätt ev. mer kryddor efter egen smak. Låt såsen stå och ta smak. Ställ den i kylen någon timme innan servering då stannar den till och blir lite krämigare. Ta ut
såsen ur kylen 10 minuter innan
servering.
Finhacka kryddorna till marinaden blanda med saften från citronen,
olivoljan, vinet och honungen. Tillsätt peppar och salt. Vänd ned grovskurna
bitar av kalkon och låt stå någon timme för att dra åt sig smak. Vänd runt
köttet någon/några gånger.
Tänd grillen. Trä upp kalkonbitarna på spett, grilla när glöden är klar. Kalkon behöver ungefär 10-15 minuter på grillen, kontrollera att det är genomstekt men fortfarande saftigt.
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar