torsdag 1 augusti 2013

Örtagårdens salt


I nästan alla mina/våra recept ingår örtsalt, dels köper vi Herbamare/Trocomare men vi gör också eget som får mycket kraftigare smak.
Örterna bör plockas riktigt torra när morgondaggen har torkat upp. Jag använder flingsalt för det är mycket enklare att mixa ihop med kryddorna och det har inte så "hård" smak.
Vi skördar det vi har tillgängligt för stunden, vilket innebär att saltet blir olika varje gång. Just nu finns det dragon, citrontimjan, gråtimjan, guldoregano, oregano, cintronmeliss, rosmarin, gräslök och libbsticka. Libbstickan måste man vara försiktig med då den har väldigt stark smak. Det går även bra att ta med vitlök om man skivar den riktigt tunt.

Till ca 2 dl örtsalt behövs: 2 dl flingsalt / 2 liter örter (motsvarar ca 0,5 l blad)

Örtsaltet torkar man snabbast och bäst i en elektrisk tork, men det går precis lika bra att torka på annat sätt men det tar längre tid och man måste röra om då och då.
Börja med att lägga hushållspapper i botten på torkollan/brickan häll sedan ut hälften av saltet. Strö över bladen från örterna, större blad hackas eller rivs i bitar. Strö till sist över resten av saltet så att det täcker örterna.
Jag torkar saltet i en elektrisk tork på 35 grader i 11 timmar.
Torkar man det på bricka måste den stå torrt och helst mörkt och det tar det nästan en vecka vid gynnsam väderlek. Dessutom bör man vända om saltet/örterna några gånger under torktiden.
När örterna är helt torra, de ska gå att smula mellan fingrarna, häller man allt i en mixer och mixar ihop saltet.
Förvara saltet mörkt så behåller det den gröna färgen längre :)
Smaklig spis ♥


1 kommentar: