onsdag 14 augusti 2013

Snabbinlagd saltgurka


Olika inläggningar är ett härligt sätt att ta hand om sensommarens överflöd. Här är en enklare variant av underbar saltgurka, saltgurka som passar till det mesta. Till husmanskost, till hamburgare, ersättare till pickles och på macka. Dessutom har den här inläggningen fördelen att det går att börja nalla av gurkorna redan efter en vecka ;)

Till 1 kg västeråsgurka behövs: 1,5 l kallt kokt vatten / 1,5 hg grovt salt / 0,75 dl strösocker / 2,25 grader ättikssyra / 1 gul lök späckad med kryddnejlika / 1 msk kryddpeppar / 1 msk senapskorn / 2 st dillkronor / några skivor pepparrot

Skrubba gurkorna rena i kallt vatten och låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Blanda vatten, socker och salt till lagen, rör till socker och salt har löst sig.
Varva gurkor, med kryddor, dill och pepparrot i en 3-liters burk och häll till sist över den kalla lagen så att gurkorna är helt täckta. Använd gärna en av dillkronorna för att säkerställa att gurkorna håller sig nere i lagen. Förvara gurkorna svalt. Efter en vecka är gurkorna klara att äta och kan sedan ligga ytterligare någon månad.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar