torsdag 22 mars 2018
Duck a l´orange
Fantastiskt söta Sicilianska blodapelsiner och ett avsnitt ur en av Tore Wretmans praktverk från 80-talet inspirerade till den här varianten på ankbröst. Duck a l´orange, apelsinanka. Jag säger bara det, sååå gott :-) En riktigt frisk klassiker!
Ett stort ankbröst räcker till 2 personer.
Kryddblandning till ankbröstet: 0,5 tsk rosépeppar / 0,5 tsk svartpeppar / 0,5 tsk flingsalt
Smör och olja att steka i
Det här behövs för apelsinsås till 2 personer:
2 blodapelsiner / 1 msk socker / 0,5 dl vatten / 0,5 dl vitvinsvinäger / 1 hönsbuljongtärning / 0,5 kalvbuljongtärning / 1 tsk chiliflakes / 3 dl vatten / 2 tsk cognac / 1 tsk örtsalt
Filea fina skinnfria klyftor av en apelsin.
Skär bort det gula-röda skalet från den andra apelsinen, skär skalet i strimlor. Pressa ur juicen.
Koka upp socker med vatten, lägg ner skalstrimlorna och låt dem sjuda på svag värme till vätskan försvunnit. Tillsätt vinäger och fortsätt sjuda på låg värme till vinägern nästan kokat bort. Tillsätt vatten, buljong, chiliklakes och apelsinjuicen. Låt fortsätta sjuda på låg temperatur. Smaka av, tillsätt eventuellt lite örtsalt och tillsätt cognac. Låt såsen stå på riktigt låg värme.
Krydda ankbröstet runt om.
Värm en gjutjärnspanna riktigt het. Häll i olja och smält smör. Lägg ankbröstet med skinnsidan ner i pannan. Ös köttsidan med den heta olja/smörblandningen. Fortsätt steka och ösa till skinnet känns knaprigt och har en fin färg, innertemperaturen ska vara 56-58 grader.
Låt ankbröstet vila några minuter med skinnsidan uppåt.
Skiva upp ankbrösten, skeda såsen över och servera tillsammans med apelsinklyftorna.
Vi serverade även klassisk hasselbackspotatis och sallad till.
måndag 19 mars 2018
Vaniljhjärtan
Det finns en kaka, en kaka som står sig över alla andra och det är vaniljhjärtan. Visst kräver de tid. Tid, tålamod, kärlek och lite jävlaranamma. Det är väl kanske just därför som jag älskar vaniljhjärtan.
Första gångerna jag bakade dem gjorde jag dem i veckade hjärtformar, men det är att göra det svårare än nödvändigt. De släta hjärtformarna finns att köpa där de säljer kakformar.
Det här behövs till 15-20 st.
Mördeg: 4 dl vetemjöl / 200 g rumstempererat smör / 5,5 msk florsocker / 1 äggula
Vaniljkräm: 5 dl mjölk (3%) / 1 vaniljstång / 6 äggulor / 1,5 dl strösocker / 4,5 msk majsena / 25 g smör
Gör mördegen genom att hälla mer mjölet i en låg bunke. Lägg i smör och florsocker. Nyp samman till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie i kylskåpet ca 30 minuter.
Under tiden görs vaniljkrämen.
Häll mjölken i en kastrull. Skär upp och skrapa ur vaniljstången, lägg både vaniljstån och frön i mjölken. Koka upp mjölken och dra av den från plattan. Låt dra ca 15 minuter och lyft sedan upp vaniljstången.
Vispa äggulor, strösocker och majsena i en bunke, häll den ljumna mjölken över under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm upp på medelhög värme under konstant vispning till krämen tjocknar. Lyft från värmen och tillsätt smöret.
Passera krämen genom en finmaskig trådsil i en bunke. Kyl krämen, helst i vattenbad.
Sätt ugnen på 190 grader.
Ställ ut formarna på bakbänken.
Dela degen i två delar och kavla ut degen ca 3 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över formarna. Ta en lite degklump och mjöla den, använd den till att trycka ner degen i formarna. Kavla över formarna så att degen skärs av.
Fyll över vaniljkrämen i en tyll, fyll formarna till ca 75%. Finns ingen tyll, går det lika bra att skeda upp krämen.
Kavla ut resterande deg likadant. Rulla ut degen över formarna. Kavla över formarna så att degen skärs av. Flytta över formarna på bakplåt. Nagga kakorna och grädda dem mitt i ugnen ca 25 minuter.
Vänd upp kakorna på bakplåtspapper och ta bort formarna. Låt dem svalna. Pudra dem med florsocker före servering.
lördag 17 mars 2018
Kalkonsalsicca
Det är ju inte första gången vi gör korv, men det är första gången vi gör på fågelfärs.
Eftersom kalkon är en väldigt mager fågel valde vi att blanda med fläskfärs för att få in det behövliga fettet i korvsmeten.
Korven är kryddad som en salsicca, men enbart med torra kryddor den här gången.
Jag kan lova att det blev en riktigt smarrig smaksättning på korven, med andra ord inte sista gången vi experimenterar med kalkonfärs :-)
Till 15 korvar behövs: 1 kg kalkonfärs / 1 kg fläsk färs / 2 msk lökpulver / 1 msk chili flakes / 2 msk vitlökspulver / 1 tsk av vardera franska örter, timjan, svartpeppar, rosépeppar / 1,5 msk örtsalt (herbamare) / skal av 1 citron / 1 dl potatismjöl / 0,5 dl torrt vitt vin / korvskinn (1 förpackning)
Spola av korvskinnet med kallt vatten, lägg det i en stor bunke och häll över kallt vatten.
Lägg de torkade örterna tillsammans med peppar och salt i en mortel. Mortla kryddorna ordentligt. Tvätta citronen ordentligt och riv det gula skalet fint.
Ta fram färsen och blanda ner de mortlade kryddorna, vitlöken och citronskalet. Blanda ner vinet, strö över potatismjölet och blanda in ordentligt. Stek en provbit på svag värme, krydda eventuellt upp färsen mer och ställ den sedan kallt.
Förbered kvarnen med korvhorn. Skölj av korvskinnet, spola ur det och trä upp det på korvhornet. Ta fram färsen och stoppa korven, tvinna skinnet mellan korvarna. Ställ korvarna kallt minst 4 timmar.
Knyt sedan till ändarna och klipp isär korvarna.
Glöm inte att picka korvarna före grillning och grilla dem långsamt på svag värme så att de inte spricker.
Etiketter:
hemgjord korv,
hemstoppad korv,
kalkonfärs,
korv,
salsicca
tisdag 13 mars 2018
Rocky Road Cake
Ytterligare en lek med ingredienser som blev lyckad, kanske lite i sötaste laget, men det är lätt avhjälpt med färska bär till :-)
En riktigt kladdig kladdkaka smaksatt med center, salta jordnötter och mini marshmallows. Servera den gärna med lite vispad grädde och färska bär.
Det här behövs: 3 ägg / 3,5 dl strösocker / 1 msk vaniljsocker / 5 msk kakao / 2 dl vetemjöl / 150 g smält smör / 1 rulle center / 1 dl salta virginia jordnötter / 1 dl mini marshmallows
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform med löstagbar botten. Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop ägg och socker med en slickepott. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner de torra ingredienserna i ägg-sockerblandningen, rör ner det avsvalnade smälta smöret. Till sist tillsätts center, marshmallows och jordnötter.
Häll smeten i formen, försök att fördela godiset jämnt i smeten.
Grädda kakan mitt ugnen ca 25-28 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna.
Vänd försiktigt upp kakan och dra av bakplåtspappret. Vänd tillbaka kakan på ett tårtfat och ställ kallt några timmar innan servering.
söndag 11 mars 2018
Passionsfruktpannacotta
Över tid har det blivit många olika sorters pannacotta, men pannacotta är väldigt tacksam att smaksätta. Den lena grädden bär fram de flesta smaker med bravur.
Jag serverade pannacottan dekorerad med kärnorna från passionsfrukten, jordgubbar och noblesse hjärtan.
Till 6 glas pannacotta behövs:
5 dl vispgrädde / 2,5 gelatinblad / 3 msk strösocker / 1 vaniljstång / 2 passionsfrukter / 2 tsk passionsfruktspulver
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Dela passionsfrukterna och skeda ur innehållet i en finmaskig sil, försök att få ut så mycket juice som är möjligt. Spara kärnorna till servering.
Häll grädde, passionsfruktsjuice, passionsfruktpulver och strösocker i en kastrull. Vispa till pulvret löst upp sig. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och ha ner i grädden.
Låt grädden koka upp och koka i ett par minuter, dra den fån värmen. Plocka upp vaniljstången.
Kram ur vattnet ur gelatinbladen, rör ner dem ett och ett i den varma grädden. Låt svalna ca 10 minuter och ös sedan upp i portionsglas. Ställ glasen i kylskåp att stelna ca 3-4 timmar.
Servera pannacottan dekorerad med passionsfruktskärnorna, gärna tillsammans med jordgubbar.
lördag 10 mars 2018
Fredagskasse från Saltö fiskhall
I går lagade vi minsann ingen mat, vi njöt istället av "take-away" från Saltö fiskhall i Karlskrona.
Så himla gott och jag kan lova att det inte var sista gången :-)
Först ut var färska räkor, rökta räkor, havskräftstjärtar, aioli och en laxwrap. Till det drack vi en mousserande torr och frisk fransos Charles de Fére (varunummer 7425, pris 75:-) som jag verkligen kan rekommendera som mycket prisvärd.
Därefter var det mustig och smakrik räksoppa. Till det drack vi en fruktig och frisk Cantina lunae Colli di Luni (varunummer 2067, pris 119:-).
Det hela avslutades med äppelkaka och vaniljsås, givetvis bakad av Saltö med äpplen från Sturkö.
Som sagt det var inte sista gången vi hämtade en fredagskasse, som jag anser är väldigt prisvärd. 199 kr per person, och det är inga små portioner (en portion är det som syns på bilderna och räksoppan räcker ytterligare en gång till åt oss).
fredag 9 mars 2018
Twisted key lime pie
Lime, passionsfrukt och jordgubbar, kan ju aldrig bli fel. Eller hur?
Key lime pie är en av mina favoriter och med lite passionsfruktsjuice i lyfter den ytterligare en dimension. Jag valde att spritsa italiensk maräng ovanpå, men man kan lika gärna servera den med vispad grädde istället.
Till pajdegen behövs: 200 g digestive kex / 100 g smält smör
Till fyllningen behövs: 400 g sötad kondenserad mjölk / 4 äggulor / skal och juice från 4 ekologiska limefrukter / juice från 4 passionsfrukter
Till italiensk maräng behövs: 200 g strösocker / 100 g vatten / 3 äggvitor
Till dekoration behövs: jordgubbar och kärnorna från passionsfrukterna
Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta limefrukterna och skala bort det gröna skalet. Lägg skalet i en bunke. Pressa juicen ur frukterna och häll i samma bunke. Rör ner kondenserad mjölk, passionsfruktsjuice och äggulor. Låt stå och dra till sig smak.
Mixa digestive kexen till smulor, tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smuldeg. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Sila bort limeskalen från fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 17 minuter. Låt pajen kallna helt och ställ i kylskåp ca 2 timmar.
Koka upp vatten och socker till marängen, låt koka till temperaturen når 122 grader. Under tiden vispar du äggvitorna till hårt skum. Häll försiktigt i sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen kallnat.
Spritsa ut marängen ovanpå krämen och bränn av med brännare (eller gratinera snabbt på grill i ugnen).
Precis innan servering dekoreras pajen med jordgubbar och passionsfruktskärnor.
Etiketter:
italiensk maräng,
key lime pie,
lime,
passionsfrukt
måndag 5 mars 2018
Minty chocolate cake
Med en kollega som är helt tokig i after eight, var det helt enkelt perfekt att ta med en extra kladdig kladdkaka smaksatt med after eight och täckt av ett ljuvligt after eight fluff.
Det här behövs till en kaka: 2 ägg / 2,5 dl socker / 4 msk kakao / 2 tsk vaniljsocker / 100g laktosfritt smör / 1 dl mjöl / 0,5 tsk salt / 20 after eight plattor
After eight fluff: 2,5 dl laktosfri vispgrädde / 16 after eight plattor
Börja med after eight fluffet:
Skär 16 after eight i mindre bitar och lägg i en skål. Värm vispgrädden till 55-60 grader. Häll grädden över chokladbitarna och rör tils chokladen smält och det blandat sig. Låt stå i kylen i minst 2 timmar tills blandningen blivit riktigt kall.
Fortsätt med kladdkakan:
Sätt ugnen på 175 grader
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform. Skär after eight plattorna i mindre bitar.
Smält smöret i en kastrull, blanda i hälften av chokladen i smöret när smöret smält klart. Spara resten av After Eighten.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en skål. Blanda samman smöret och de torra ingredienserna med äggsmeten. Blanda försiktigt. Rör ner resterande after eight i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 17 minuter.
Låt kladdkakan kallna, ställ sedan i kylskåt. Ta loss den kalla kakan från bakplåtspappret och lägg på ett fat.
Vispa chokladgrädden till önskad konsistens. Bred på fluffet på kladdkakan. Servera kakan riktigt kall.
Etiketter:
after eight,
after eight fluff,
choklad,
kladdkaka
lördag 3 mars 2018
Lerpottasill
Visst är det vinter utanför, visst är det kallt, men sill är aldrig fel oavsett väder. Lerpottasill ska egentligen serveras i terracottaformar eller små gjutjärnsformar. Men har man inte det duger en tallrik minst lika bra ;-)
Vi köper matjessill i 1 kg hink från Klädesholmen.
Det här behövs per portion: 1 matjessillfilé / 1 hårdkokt ägg / 2 msk finhackad rödlök / 2 msk finhackad dill / 25 g smör / kokt potatis efter smak och hunger
Lägg smöret i en kastrull och smält smöret på låg värme, låt det sakta brynas.
Sätt ugnen på 50 grader.
Lägg matjessillen i serveringskärlet och värm försiktigt i ugnen några minuter.
Hacka ägget.
Strö dill, rödlök och ägg över sillfilén, lägg på potatis och häll över det heta smöret vid servering.
torsdag 1 mars 2018
Chokladpudding
Jag är, har alltid varit, barnsligt förtjust i chokladpudding. Dock har jag avancerat från diverse pulvervarianter till att göra den från grunden ;-) Bäst blir den givetvis på kakao av hög kvalitet, jag använder ekologisk kakao från Kung Markatta.
Servera den väl kyld och gärna tillsammans med vispgrädde, lite färsk frukt till gör ju aldrig ont.
Det här behövs till 4 portioner: 5 dl mjölk (3%) / 3 msk kakao / 4 msk strösocker / 3 msk Maizenamjöl / 1 vispat ägg / 0,5 vaniljstång
Skär upp vaniljstången och skrap ur fröna. Vispa ihop samtliga ingredienser, inklusive vaniljstång och frön, i en kastrull. Sätt kastrullen på spisen på medelhög värme. Låt sjuda till den tjocknar under omrörning. Ta kastrullen från spisen, lyft ur vaniljstången och häll upp i serveringsskålar. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp ca 4 timmar.
Servera med vispad grädde och gärna någon färsk frukt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)