Ni har hört det förut, men Key lime pie är en av mina favoriter och med en liten twist på pepparkakor är den perfekt till jul och i adventstider.
Till pajdegen behövs: 200 g pepparkakor / 100 g smält smör
Till fyllningen behövs: 400 g sötad kondenserad mjölk / 4 äggulor / skal och juice från 4 ekologiska limefrukter
Till italiensk maräng behövs: 200 g strösocker / 100 g vatten / 3 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta limefrukterna och skala bort det gröna skalet. Lägg skalet i en bunke. Pressa juicen ur frukterna och häll i samma bunke. Rör ner kondenserad mjölk och äggulor. Låt stå och dra till sig smak.
Mixa pepparkakorna till smulor, tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smuldeg. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Sila bort limeskalen från fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 17 minuter. Låt pajen kallna helt och ställ i kylskåp ca 2 timmar.
Koka upp vatten och socker till marängen, låt koka till temperaturen når 122 grader. Under tiden vispar du äggvitorna till hårt skum. Häll försiktigt i sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen kallnat.
Spritsa ut marängen ovanpå krämen och bränn av med brännare (eller gratinera snabbt på grill i ugnen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar