måndag 19 mars 2018

Vaniljhjärtan


Det finns en kaka, en kaka som står sig över alla andra och det är vaniljhjärtan. Visst kräver de tid. Tid, tålamod, kärlek och lite jävlaranamma. Det är väl kanske just därför som jag älskar vaniljhjärtan.
Första gångerna jag bakade dem gjorde jag dem i veckade hjärtformar, men det är att göra det svårare än nödvändigt. De släta hjärtformarna finns att köpa där de säljer kakformar.

Det här behövs till 15-20 st.
Mördeg: 4 dl vetemjöl / 200 g rumstempererat smör / 5,5 msk florsocker / 1 äggula
Vaniljkräm: 5 dl mjölk (3%) / 1 vaniljstång / 6 äggulor / 1,5 dl strösocker / 4,5 msk majsena / 25 g smör

Gör mördegen genom att hälla mer mjölet i en låg bunke. Lägg i smör och florsocker. Nyp samman till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie i kylskåpet ca 30 minuter.

Under tiden görs vaniljkrämen.
Häll mjölken i en kastrull. Skär upp och skrapa ur vaniljstången, lägg både vaniljstån och frön i mjölken. Koka upp mjölken och dra av den från plattan. Låt dra ca 15 minuter och lyft sedan upp vaniljstången.
Vispa äggulor, strösocker och majsena i en bunke, häll den ljumna mjölken över under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm upp på medelhög värme under konstant vispning till krämen tjocknar. Lyft från värmen och tillsätt smöret.
Passera krämen genom en finmaskig trådsil i en bunke. Kyl krämen, helst i vattenbad.

Sätt ugnen på 190 grader.
Ställ ut formarna på bakbänken.
Dela degen i två delar och kavla ut degen ca 3 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över formarna. Ta en lite degklump och mjöla den, använd den till att trycka ner degen i formarna. Kavla över formarna så att degen skärs av.
Fyll över vaniljkrämen i en tyll, fyll formarna till ca 75%. Finns ingen tyll, går det lika bra att skeda upp krämen.
Kavla ut resterande deg likadant. Rulla ut degen över formarna. Kavla över formarna så att degen skärs av. Flytta över formarna på bakplåt. Nagga kakorna och grädda dem mitt i ugnen ca 25 minuter.
Vänd upp kakorna på bakplåtspapper och ta bort formarna. Låt dem svalna. Pudra dem med florsocker före servering.

1 kommentar:

  1. Mycket gott! Min mamma brukade göra sådana till alla hjärtans dag. Fina.. Kraaam Pia

    SvaraRadera