fredag 9 mars 2018

Twisted key lime pie


Lime, passionsfrukt och jordgubbar, kan ju aldrig bli fel. Eller hur?
Key lime pie är en av mina favoriter och med lite passionsfruktsjuice i lyfter den ytterligare en dimension. Jag valde att spritsa italiensk maräng ovanpå, men man kan lika gärna servera den med vispad grädde istället.

Till pajdegen behövs: 200 g digestive kex / 100 g smält smör
Till fyllningen behövs: 400 g sötad kondenserad mjölk / 4 äggulor / skal och juice från 4 ekologiska limefrukter / juice från 4 passionsfrukter
Till italiensk maräng behövs: 200 g strösocker / 100 g vatten / 3 äggvitor
Till dekoration behövs: jordgubbar och kärnorna från passionsfrukterna

Sätt ugnen på 175 grader.

Tvätta limefrukterna och skala bort det gröna skalet. Lägg skalet i en bunke. Pressa juicen ur frukterna och häll i samma bunke. Rör ner kondenserad mjölk, passionsfruktsjuice och äggulor. Låt stå och dra till sig smak.

Mixa digestive kexen till smulor, tillsätt det smälta smöret och rör  ihop till en smuldeg. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Sila bort limeskalen från fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 17 minuter. Låt pajen kallna helt och ställ i kylskåp ca 2 timmar.

Koka upp vatten och socker till marängen, låt koka till temperaturen når 122 grader. Under tiden vispar du äggvitorna till hårt skum. Häll försiktigt i sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen kallnat.

Spritsa ut marängen ovanpå krämen och bränn av med brännare (eller gratinera snabbt på grill i ugnen).

Precis innan servering dekoreras pajen med jordgubbar och passionsfruktskärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar