tisdag 22 december 2020

Surdegsvört


Jag har aldrig tidigare bakat vörtbröd och det här var definitivt inte sista gången :-)
Inkråmet blir jättesaftigt tack vare surdegen och så där lagom mjukt. Smaken är fyllig, perfekt till både ost och den klassiska skinkan med senap.
Jag använde 1,5 liters brödformar och fodrar dem med bakplåtspapper för att garanterat få ut bröden.


Det här behövs till 3 st 1,5 liters formar: 50 gram rumsvarmt smör / 5 dl Svagdricka / 1,5 dl julmust / 25 gr jäst / 150 gr rågsurdeg / 1 dl mörk sirap / 2 msk honung / 1.5 msk mald ingefära / 1 tsk mortlad kryddnejlika / 1 msk av vardera anis, fänkål, kummin och korianderfrö som mortlas / rivet skal från 1 ekologisk apelsin / 400 gram grovt rågmjöl / 850 gram vetemjöl special / 20 gram salt

Till pensling: 1 msk kaffe / 1 msk smält smör

Blanda surdeg med alla ingredienser utom salt  i degblandaren. Kör maskinen på låg växel i ca 10 min. Tillsätt därefter salt och kör 4-5 min till.

Låt degen vila i bunken med locket på i ca 1 tim.

Fodra dina formar med bakplåtspapper. 

Häll upp degen på mjölat bord och dela den i två lika stora delar. Platta till bitarna lätt med handen och forma till tre rullar som är lika långa som brödformarna. Lägg rullarna i formarna och platta till dem lite.

Låt bröden jäsa under bakduk ca 2 timmar, till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i 225º i 15 min, sänk därefter värmen till 190º. Efter ca 1 tim kan du är det lagom att temperera brödet, när inkråmet når 98º är det färdigt. 

Smält smör och kaffe till pensling. Pensla omedelbart de varma bröden när du tar ut dem ur ugnen. Stjälp upp dem på galler och låt svalna.

1 kommentar:

  1. Fina! Jag gjorde också fast utan surdeg och på julmust. De blev toppengoda och snygga. Kraaam Pia

    SvaraRadera