onsdag 9 oktober 2013

Klassisk äppelpaj


Det är inte mycket som slår doften av varma äpplen, kanel och vanilj - det skulle möjligen vara att fresta smaklökarna med en riktigt klassisk äppelpaj.

Pajdeg: 2,5 dl vetemjöl / 0,5 dl florsocker / 150 g smör
Fyllning: 100 g mandelmassa / 5 syrliga äpplen / 1 msk malen kanel
Äggkräm: 50 g smör / 1 dl strösocker / 2 äggulor

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda snabbt ihop pajdegen i en matberedare och tryck ut den ända upp på kanterna i en pajform. Riv mandelmassan på mellangrova sidan på rivjärnet och lägg den rivna massan i pajbotten.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Bred ut dem i flera lager med kanel mellan varje lager, avsluta med kanel överst.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner socker och äggulor. Låt krämen sjuda till den tjocknar. Häll krämen över äpplena.Grädda pajen ca 50 minuter till äpplena är genomkokta.

Servera pajen avsvalnad med kall hemgjord vaniljsås. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar