tisdag 8 oktober 2013

Mandeltårta med mjölkchokladsmörkräm


Dotterns absoluta favorittårta, tror att jag har bakat den varje år vid den här årstiden sedan hon fyllde 1 :-)

Till 2 bottnar behövs: 100 g mandel / 1,5 dl strösocker / 4 äggvitor
Till krämen behövs: 5 äggulor / 1,5 dl strösocker / 1,5 dl vispgrädde / 125 g mjölkchoklad (Marabou) / 150 g smör

Rumstemperera alla ingredienserna till krämen.
Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandeln och blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner socker-mandelblandningen. Bred ut degen i två runda bottnar ( 20 cm i diameter) på bakplåtspapper, eller klä två små pajformar med bakplåtspapper och bred ut smeten i dem.
Grädda bottnarna ca 15-20 minuter till de får fin färg. Låt dem kallna på bakplåtspappret.

Häll äggulorna i en kastrull, rör ner socker och grädde. Låt krämen sjuda under omrörning till en tjock kräm. Dra kastrullen åt sidan, låt smöret smälta ner i krämen sedan chokladen. Låt krämen kallna och låt den stå ca 5 timmar i kylskåp.
Lägg tårtbotten på ett fat, bred på hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bred på resterande kräm.
Låt tårtan stå kallt för att sätta sig före servering.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar