onsdag 16 oktober 2013

Höstgryta


Vinden viner runt knutarna, regnet piskar rutorna, inne sprakar brasan och jag njuter av gryta. Jag brukar passa på när jag är ledig och göra lite långkok, med lite förberedelser sköter det sig alldeles själv och man kan pyssla med annat. Sedan är det perfekt att värma en kväll när den där tiden faktiskt inte riktigt finns.

Till 4 portioner behövs: 1,3 kg nötbog / smör att bryna köttet i / 2 gula lökar / 1 röd lök / 2 king solo vitlökar  / rapsolja att svetta lök och vitlök i / 1 burk tomater / 5 dl vatten / 3 köttbuljongtärningar / 1 tsk torkad rosmarin / 1 tsk torkad körvel / 1 tsk torkad grönpeppar / 1 tsk sichuanpeppar / 1 dl rött vin

Skär rent köttet och skär det i kuber. Smält smör i en stekpanna, bryn köttet runt om lite i taget. Grovhacka lök och vitlök. Häll olja i en gryta, svetta löken i oljan utan att den tar färg. Lägg i det brynta köttet i grytan, tillsätt övriga ingredienser och låt grytan koka upp. Låt grytan koka ca 2-3 timmar på svag värme till köttet är riktigt mört och löken kokat sönder helt och rett av grytan.
Servera rykande het med ris, paprikasallad och syltade kantareller. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar