söndag 13 oktober 2013

Hallontryffelpaj


Hallon och choklad är en av de godaste kombinationer jag kan tänka mig, vad passar då bättre än att fylla ett krispigt pajskal med en helt underbar hallontryffel gjord på mjölkchoklad. Jag kan lova att den inte blir gammal i kylskåpet ;-)

Pajdeg: 0,5 dl strösocker / 100 g smör / 2,5 dl vetemjöl / 2 tsk kallt vatten
Fyllning: 100 g hallon (0,5 dl hallonpuré utan kärnor) / 225 g mjölkchoklad / 0,25 dl vispgrädde / 0, 25 dl honung / 1 msk smör

Kör snabbt ihop pajdegen till en smidig deg, tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och ställ i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Pressa hallonen genom en finmaskig stålsil, kärnorna ska stanna kvar i silen. Blanda grädde, hallonpuré och honung i en kastrull och koka upp. Bryt chokladen i mindre bitar. Dra kastrullen från värmen och smält ner chokladen under omrörning, rör till sist ner smöret. Låt tryffeln svalna.

Lägg ett bakplåtspapper i pajformen, över degen, även kanterna ska täckas in. Fyll sedan bakplåtspappret med ärtor. Grädda pajskalen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna, ta bort ärtor och bakplåtspapper. Sätt in pajskalet ytterligare ca 10 minuter till botten är genomgräddad. Låt pajskalet kallna.
Häll den svala tryffeln i det kalla pajskalet. Låt pajen stå i kylen över natten.

Ta ur pajen ur formen och servera den kall med lättvispad grädde. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar