fredag 18 oktober 2013

Kycklingfilé och rödvinssky smaksatt med timjan och äpple


Kycklingfilé fylld med soltorkade tomater och mozzarella, täckt av seranoskinka serverad tillsammans med en rödvinssky som smakar höst är inte helt fel en höstkväll när kylan smyger sig på.
Att det är hyfsat snabblagat gör ju inte heller så mycket.


Till 2 portioner behövs: 2 kycklingfiléer / 4 soltorkade tomater i olja / 0,5 mozzarellaost / 3 skivor serranoskinka / svartpeppar och salt från kvarn.
Såsen: 0,5 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 2 kvistar timjan / 1 msk kallpressad rapsolja / 10 svartpepparkorn / 1 lagerblad / 2 dl rödvin / 3 dl vatten / 1,5 msk kalvfond / 1 msk röd balsamico / 1 äpple / 1 tsk hallonbalsamico / 2 tsk råsocker / 50 g smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skär rent kycklingen och skär en fick i den tjocka delen av filén. Hacka tomaterna och strimla mozzarellan. Fyll fickan med tomat och mozzarella, sätt ihop med tandpetare. Vrid några varv med salt och pepparkvarn över filéerna och täck dem med serranoskinka. Lägg filéerna i en ugnseldfast form med smält smör i botten. Låt dem stå i ugnen ca 20-25 minuter till innertemperaturen är 72 grader.

Häll olja i en kastrull, hacka lök, vitlök, skär äpplet i bitar och ha ner i kastrullen. Låt löken svettas utan att ta färg, ha i svartpepparkorn, timjan, lagerblad, rödvin, vatten, kalvfond och röd balsamico. Låt koka upp och sedan koka till hälften återstår. Smaksätt med hallonbalsamico och råsocker, red till sist av såsen genom att röra ner smör.

Servera kycklingen med hasselbackspotatis och såsen tillsammans med ett glas osötad cider. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar