Kanelbullar i all ära, men idag bjuder jag på en Kardemummabulle fylld med äpple, smör och ännu mera kardemumma.
Till 15 bullar behövs: 2,5 dl mjölk / 50 g jäst / 1 dl strösocker
/ 1 msk bakpulver / 12,5 dl vetemjöl / 2 ägg / 1 tsk
flingsalt / 1 msk stött kardemumma / 200 g rumstempererat smör
Fyllning: 100 g mjukt smör / 1 äpple / 0,5 dl råsocker / 2 tsk stött
kardemumma
Topping: 1 ägg / 2 msk mjölk / råsocker
Lös upp jästen i den kalla mjölken. Blanda alla
ingredienser, utom smöret. Knåda degen smidig ca 10 minuter på låg hastighet.
Tillsätt smöret klickvis under fortsatt knådning, degen ska bli blank och
smidig. Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ca 20
minuter.
Blanda socker och kardemumma till fyllningen, riv äpplen på den grova sidan
på rivjärnet (skalet ska vara med) blanda ner äpplet i smörblandningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut degen till en avlång platta 50x40 cm. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär 15 remsor av degen, tvinna varje remsa och gör en knut. Lägg dem i bullpapper (ett tips är att ställa bullpappret i en muffinsform så flyter bullen inte ut). Pensla bullarna med uppvispad ägg-mjölkblandning och strö på rikligt med råsocker. Låt bullarna jäsa ca en timme.
Sätt in dem i ugnen och grädda i ca 12 minuter, låt bullarna kallna på galler under bakduk. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut degen till en avlång platta 50x40 cm. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär 15 remsor av degen, tvinna varje remsa och gör en knut. Lägg dem i bullpapper (ett tips är att ställa bullpappret i en muffinsform så flyter bullen inte ut). Pensla bullarna med uppvispad ägg-mjölkblandning och strö på rikligt med råsocker. Låt bullarna jäsa ca en timme.
Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar