torsdag 24 oktober 2013

Blandsvampsoppa


Visst är det härligt att ha lite torkad svamp i skafferiet, Karl-Johan svamp och svart trumpetsvamp finns hos oss. Förr hade vi även trattkantareller, men jag har lite svårt för den smaken - den är med andra ord bortrationaliserad. Här är basen champinjoner från butikens grönsaksdisk förstärkt med lite Karl-Johan och trumpetsvamp.

Till 4 portioner behövs: 1 liten gul lök / 1 vitlöksklyfta / 250 g champinjoner / 1 liten näve (0,5 dl) torkad Karl-Johan svamp / 1 liten näve (0,5 dl) torkad svart trumpetsvamp / 50 g smör / 2 msk vetemjöl / 3 dl blötläggningsvatten från svampen / 0,5 dl torr sherry / 0,5 dl torrt vitt vin / 1,5 hönsbuljongtärning / 3 dl vispgrädde / 1 krm riven muskot / lite svartpeppar från kvarn

Koka upp vatten och häll över den torkade svampen. Finhacka lök och vitlök, grovhacka champinjonerna. Smält smör i en gryta, ha ner lök och vitlök och låt den svettas utan att ta färg. Ha ner champinjonerna och låt dem svettas med ca 5 minuter så att lite vätska kokar bort. Häll av den blötlagda svampen, men spara spadet, hacka svampen och ha ner i grytan.
Strö över mjölet och rör om, häll över svampspad och ha ner övriga ingredienser. Låt soppan koka upp och sedan fortsätta koka ca 15 minuter.
Servera soppan rykande het med lite bröd. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar