måndag 22 juni 2015

Grillad dovhjortfransyska med rödvinssås


Som vanligt är det ingen snabblagad sås, utan den måste få ta sin tid och smaken blir därefter.
Maken rullade köttet i salt och peppar före bryning över direkt grillglöd, föste undan kolet för att sedan grilla färdigt med indirekt värme till perfektion.

Det här behövs till sås för 4 portioner: 4-5 körsbärstomater / 1 rödlök / 2-3 vitlöksklyftor / 100-150 g rotselleri / 1 stor spansk pepparfrukt / 3-4 cm färsk ingefära / 1 knippe färsk timjan / 1-2 msk råsocker / 2-3 msk röd balsamvinäger / ca 3 dl rödvin / 1-2 dl vatten / 2-3 msk flytande kalvfond / 1-2 msk körsbärssylt / 1-2 tsk maizena / 50 g smör / smör att fräsa i

Det här behövs till 4 portioner filé: 9 hg dovhjortfransyska / 2-4 msk svartpeppar / 2 msk flingsalt
Att pensla med: 50 g smält smör / 1 msk soya

Börja med såsen, som behöver tid på sig. Finhacka tomater, rödlök, vitlök, chili (med kärnor), selleri, ingefära och timjan. Lägg smör i en kastrull och låt smälta på medelhög värme. Lägg i hacket och låt det svettas utan att ta färg. Rör ner socker och låt det fräsa med en stund. Tillsätt vinäger, vin, vatten, fond och sylt, låt det sakta koka och reduceras i ca 30 minuter.
Sila av såsen i en ny kastrull, rör maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Tillsätt smöret.

Förbered grillen med kol och briketter. Tänd grillen.

Mortla peppar och salt, häll ut på en skärbräda och rulla runt köttet.
Bryn köttet runt om över direkt värme. Dela kolen så att det går att fortsätta grilla med indirekt värme. Pensla köttet emellanåt. Grilla till köttet har en innertemperaturen på 58 grader.
Lägg köttet under folie och låt det vila 10 minuter.

Värm under tiden såsen.
Skär köttet i skivor och servera tillsammans med såsen på varma tallrikar.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar