fredag 15 maj 2015

Sammetslen sparrissoppa


Jag gillar verkligen tanken att ta tillvara på så mycket som möjligt. Förra helgen köpte vi fyra knippen färsk grön sparris, eftersom de skär sparrisen vid skörd är det alltid en liten del i änden som blir lite "träig". De hårda, "träiga" ändarna bröt jag av och det fick bilda basen till den här släta och sammetslena soppan.


Till 4 portioner behövs: 
Bas: ca 300 g sparrisfötter / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / smör att fräsa i / 1 buljongtärning / 0,5 l vatten / 1 dl torrt, vitt vin
Soppa: 50 g smör / 3 msk vetemjöl / avsilad bas / 3 dl mjölk (3%) / 1 dl vispgrädde / 1 dl smetana / 0,5 buljongtärning / 2 krm riven muskotnöt / några droppar citronsaft
Dekoration: 4 sparrisstjälkar med knopp / gräslök


Hacka lök, vitlök och sparris till basen. Smält smör i en kastrull och fräs grönsakerna till löken är glansig. Slå på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och sedan fortsätta koka ca 30-45 minuter till sparrisen är mjuk. Mixa med mixerstav och sila av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och slå ner den avsilade basen under omrörning. Häll ner mjölk, grädde, smetana och buljongtärning, låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 30 minuter på svag värme, rör då och då så att det inte bränner i botten.
Smaka av soppan med riven muskot och några droppar citronsaft.
Skär av knopparna med ca 5 cm stjälk, tärna resten av stjälken. Dela knoppen på mitten.
Koka de tärnade stjälkbitarna al dente. Slå kokande vatten över knopparna och låt dem ligga ca 5-10 minuter.
Servera soppan med dekorationerna och finhackad gräslök. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar