söndag 15 februari 2015

Konflikt i köket och test av nytt kaffe


Det är väl ingen hemlighet att induktionsspis och kokkärl av glas eller aluminium inte är bästa vänner? Spisen säger ifrån både tydligt och ljudligt när ett kokkärl som inte gillas sätts på plattan.
Vi har använt Don Pedro till vårt kaffe i MÅNGA år, det fanns faktiskt inte på vår världskarta att byta kaffebryggningsmetod.


Lösningen var en induktionsplatta från Frabosk, nu kan vi använda alla typer av kokkärl. Bara att lägga plattan mellan spisen och kärlet :-)) Det gäller bara att införskaffa en platta i lagom diameter, det här är den minsta, 14 cm i diameter, fungerar både till Don Pedro och vår italienska mokabryggare i aluminium.


I helgen, när vi handlade te, fick vi syn på ett, för oss, nytt kaffe. Läste på de olika påsarna och hittade ett vi bara var tvungna att testa.
Sumatra Gayo från Indonesien, rostat av Johan & Nyström, ett kafferosteri i Tullinge utanför Stockholm.
Vi som bara brygger mörkrostat kaffe, de senaste åren endast de riktigt mörka från Zoega, tyckte väl kanske att bönorna var i ljusaste laget. Men vilken doft, för att inte tala om smaken! Kraftig, rund utan någon som helst beska. Mmmm.... Vi kommer att testa fler av deras sorter, det vill jag lova. Återkommer givetvis med utlåtande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar