måndag 24 mars 2014
Rosastekt ankbröst med körsbärssås
Anka är en riktig festfågel med mörkt och smakrikt kött. Lätt att tillaga, speciellt om man köper färdigstyckade bröstfiléer. Filéerna har alltid fett och skinn kvar vilket gör att de blir saftiga vid tillagning. För att göra ankan ännu festligare serveras den här med en smakrik körsbärssås.
Det här behövs till 4 personer: 2 ankbröstfiléer (ca 600 g) / smör att steka i
Körsbärssås: 2 skivor rökt skinka / 3 finhackade vitlöksklyftor / 5 cm purjolök (50/50 grönt/vitt) / 1 finhackad gul lök / 100-150 g finhackad rotselleri / 2 msk tomatpuré / 2 msk hackad timjan / 2 msk hackad oregano / 1 msk smör / 1 msk olivolja / 1 (75 cl) flaska rödvin / 3-5 dl vatten / ca 1 tsk flingsalt / svartpeppar från kvarn / 1 msk finmortlad rosépeppar / 5 cl cognac / 0,5 dl sherry / 5 cl calvados / 2-3 msk körsbärssylt (gärna smaksatt med choklad och vanilj) / 4-5 msk röd balsamvinäger / 1-2 msk råsocker / maizena
Börja med såsen som tar en stund att reducera till rätt smak. Häll olivolja och lägg smör i en kastrull och smällt på medelhög värme.
Fräs skinka och grönsaker till de är glansiga utan att ta färg. Strö över råsocker, häll på balsamvinäger och låt koka ihop.
Tillsätt tomatpuré, rödvin, vatten, oregano, timjan salt och peppar. Låt koka under lock på medelhög värme 0,5-1 timme. Sila av vätskan i en ny kastrull. Smaka av såsen med cognac, sherry, calvados, kalvfond och körsbärssylt. När smaken känns bra, red av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten för att såsen ska bli något simmig.
Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra ankbrösten runt om. Smält smör i en gjutjärnspanna och stek brösten runt om till de får en fin stekyta.
Ställ in ankan i ugnen och ta ut när innertemperaturen når 55 grader. Låt filéerna vila under folie 15-20 minuter.
Smaka gärna upp såsen med lite av stekskyn från ankan.
Skiva upp filéerna och servera på varma tallrikar. Vi serverade potatiskaka och sockerärtor till.
Smaklig spis ♥
Etiketter:
ankbröst,
körsbärssås,
rödvinssås,
sås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar