onsdag 28 augusti 2013

Mustig och rustik nötgryta


De mörka kvällarna och de tända ljusen lockar fram grytor hos oss, grytor av det lite mustigare slaget. Inspirationen den här gången var några rejäla anchochili från grönsaksdisken. Anchochili köps torkad, är inte alltför stark och har dragning åt lakritshållet.

Till 4 portioner behövs: 1,5 kg nötkött av bog / 2 skivade gullökar / 6 finhackade vitlöksklyftor / 100 g finhackad selleri / 0,5-1 anchochili / ca 50 g smör / 0,5 dl olivolja / 0,5 kg cocktail tomater / 0,5 dl finhackad färsk timjan / 2 färska lagerblad / 1 kalvbuljongtärning / 1 köttbuljongtärning / 0,5 l vatten / 0,5 flaska rödvin / 2-3 msk kalvfond / 1 msk grovmalen svartpeppar / 1 tsk örtsalt / 1 tsk rökt paprika / 4-5 droppar stark chilisås (tabasco eller liknande) / 2 nedskurna grekiska paprikor

Putsa bogen ren från ben, hinnor och fett. Skär ned i lagom stora grytbitar ca 3x3 cm.
Fräs först den skivade löken och vitlöken i en gjutjärnsstekpanna med smör och olivolja utan att den får färg Lägg över i en gryta. Fräs därefter sellerin och låt den bli gyllenfärgad.  Lägg över i grytan med löken. Hacka ned chilin och lägg ned den i grytan tillsammans med löken.
Fräs därefter lite kött  i taget i stekpannan så att det får en fin stekyta runt om. Lägg över i grytan. Om benet är fint och innehåller lite märg - stek det i pannan runtom och lägg med det i grytan. Krydda på med några varv med pepparkvarnen och tillsätt örtsalt och paprikapulver. Vänd runt i grytan och häll i vin, timjan, lagerblad  och kalvfond. Slå i vatten och lägg ned buljongtärningar i stekpannan. Låt koka upp under omrörning. Finhacka tomaterna och vänd ned dem i grytan.  Vrid ned värmen på grytan efter uppkok till medellåg temperatur. Det ska bara småputtra  ca 2-3 timmar för att köttet ska bli mjukt och fint i konsistensen. Den skivade löken kommer att fungera som redning och mer eller mindre smälta bort under tiden. Smaka av efter någon timme och tillför ev. ytterligare vin, fond och/eller kryddor. Blanda ned paprikan i grytan ca 20 minuter innan servering.

Servera grytan med kokt ris och en klick smetana eller creme fraiche. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar