lördag 20 april 2024

Örtkyckling med rosépeppar


Vår, även om det är en svinkall sådan, ger ändå en försmak av försommar med buffékalas. Tänkte passa på att ge ett tips om en perfekt kycklingrätt som gör sig utmärkt på en försommar- eller sommarbuffé. Den är alltså perfekt att förbereda och ha stående någon eller ett par dagar i kylskåpet.
Vi serverade kycklingen tillsammans med en variant på grekisk sallad och en krämig potatissallad. HÄR finns tips på en variant av potatissallad.

Det här behövs för 4-6 personer:
1 kg kycklingfilé / salt och svartpeppar från kvarn / 0,5 dl god olivolja / 5 kvistar färsk rosmarin / 5 kvistar färsk timjan / 1 kvist färsk dragon / 1 salviablad / 2 dl vitt vin / 2 dl vatten / 0,5 kycklingbuljongtärning / 1-2 tsk hel rosépeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Rensa kycklingfiléerna, salta och peppra dem på undersidan och lägg dem sedan bredvid varandra i en ugnsform med den kryddade sidan ner. Salta och peppra ovansidan. Det är bra om formen har en storlek anpassad så att filéerna får trängas lite.
Drissla olivolja över kycklingen och sprid ut de färska kryddorna ovanpå.
Koka upp vatten och vin, lägg ner buljongtärningen och låt den smälta ner. Häll den varma buljongen över kycklingen, den ska helst täcka kycklingen.
Mortla rosépepparn grovt och avsluta med att strö den över kycklingen.
Sätt i en termometer i den tjocka delen på den största filén, ställ in på 72 grader. Täck formen med folie och ställ in i mitten av ugnen.
Ta ut formen ur ugnen när den nått 72 grader, låt kycklingen svalna i spadet. Ställ kallt fram till dess att den ska skivas upp.
Skiva upp kycklingen strax innan den ska serveras. Serveras inte tillsammans med spadet, men spadet kan frysas och användas till annat. 

1 kommentar:

  1. Kyckling är ju en av mina favoriter. Dels för att det är klimat smart men också för att det är så gott. Ett recept jag ska anamma. Kraaam Pia

    SvaraRadera