söndag 3 november 2013

Lökpaj med italienska charkuterier


Jag säger bara det, paj. Den perfekta förräten, eller lunchen, eller kvällsmaten, eller vickningen, paj kan man äta när som helst på dygnet. Den här pajen är relativt enkel och snabblagat, innehåller inte heller för många ingredienser.

Jag serverade pajen som förrätt, tillsammans med lite sallad och italienska charkuterier, då räcker pajen till 12 personer och jag gissar att den skulle räcka till 4-6 personer om den serverades som ensamrätt.

Till 12 förrättsportioner behövs:
Pajdeg: 150 g kallt smör / 3 dl vetemjöl / 2 msk kallt vatten
Fyllning: 3 medelstora gula lökar / 1 msk olivolja / 1 msk smör / 1/2 dl vitt vin / 1 tsk örtsalt / 1 tsk timjan / 1 king solo vitlök / 1 dl finhackad purjolök (det gröna) / 1 dl riven lagrad boxholmsost eller västerbottenost

Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör snabbt ihop den till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Låt den stå ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär löken i tjocka skivor. Fräs löken i olja och smör i en stekpanna på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt vinet efter halva tiden. Smaksätt med salt, och timjan.
Skala och finhacka vitlöken. Låt vitlök och purjolök fräsa med i 1-2 minuter. Tag stekpannan från värmen och låt svalna.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt pajen svalna något.
Servera pajen med lite sallad och, som här, italienska charkuterier. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar