tisdag 5 november 2013

Pizzabullar


Jodå, jag vet att höstlovet är slut, men det kommer väl fler lov, eller bara dagar då det är gott att bara ta upp något snabblagat från frysen. Pizzabullar är även perfekt utflyktsmat, perfekt för oss som älskar allt vad picknick heter.

Till 30 pizzabullar behövs: 5 dl mjölk / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 50 g jäst / 2 tsk flingsalt / 1 msk strösocker / 1 ägg / 1 msk oregano / 12 dl vetemjöl special (Manitoba cream)
Tomatsås: 1 burk krossade tomater / 1 liten röd lök / 2 stora vitlöksklyftor / 1 msk chilisås (Heinz) / 0,5 tsk worshirechestersås / 0,5 msk råsocker / 2 msk oregano / Par varv svartpeppar från kvarn
Fyllning: 1,5 dl tomatsås / 300 g serranoskinka
Garnering: 2 dl riven lagrad ost

Börja med degen som behöver jäsa en stund. Smula jästen i en degbunke, häll över kall mjölk och rapsolja. Rör till jästen löser sig, ha ner salt, socker, oregano och 10 dl av mjölet. Knåda degen med degblandare ca 10-12 minuter eller den dubbla tiden för hand. Tillsätt mer mjöl under tiden till degen är smidig och blank. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Gör under tiden tomatsåsen. Hacka lök och vitlök, blanda alla ingredienser kör med mixerstav till en såsig konsistens. Smaka av och krydda eventuellt mer.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 0,5 cm tjock.
Bred på tomatsås, men lämna ca 3 cm på ena långsidan (så att det går att rulla ihop degen senare). Fördela skinkan över tomatsåsen. Rulla ihop som en rulltårta, skär rulltårtan i 2,5 - 3 cm tjocka skivor, lägg skivorna med snittytan nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite ost på bullarna som garnering.
Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Bullarna gräddas ca 12-15 minuter i mitten av ugnen.
Serveras bullarna ljumna, men de är också goda rumstempererade. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar