onsdag 20 november 2013

Fiskgratäng


Nu var det minsann länge sedan det var fisk här på bloggen. Den här gratängen gömmer både torsk, lax och skogschampinjoner. Dessutom är det ett ypperligt sätt att ta tillvara på överblivna räkskal. Visst tar gratängen tid att göra, men å andra sidan är den perfekt att göra dagen innan och bara gratinera strax innan den ska ätas.

Receptet är till ca 4-6 personer, gratängformen är oval ungefär 20 x 30 cm.

Fisk
3 (300 g) torskfiléer / 1 (150 g) bit lax
Skär bort benrester och använd de till fiskfonden.
Strö över flingsalt och kläm rikligt med citronsaft över fisken. Låt marinera ca 30 minuter.
Efter marinering ska fisken pocheras.
2 dl vatten / 1/2 dl vitt vin
Koka upp vatten och vin i en traktörpanna. Skruva ned värmen, lägg i fisken och låt sjuda under lock till fisken precis har blivit lite fast i köttet.

Skogschampinjoner
5 stora skogschampinjoner
Skiva champinjonerna och stek dem i gjutjärnspanna i rikligt med smör. När svampen har fått en brun stekyta, ej bränd, dra några varv över med svartpepparkvarnen.

Fiskfond
2 grovt hackade gula lökar / 1 dm grovskuren purjolök - den gröna delen / 1 finhackad vitlöksklyfta / 150 g tärnad rotselleri / 100 g tärnad butternut squash / 1 1/2 msk tomatpuré / 100 g smör / 2 msk rapsolja / 2 dl vitt vin / 2 dl vatten / skal från 0,5 kg räkor / fiskrestbitar från ovan / flingsalt / svart peppar
Fräs grönsakerna på medelhög värme i smör och olja. Rör ned räkskalen och låt fräsa med i smöret. Tillsätt tomatpurén och blanda runt. Tillsätt fiskresterna, häll på vin och vatten. Strö över flingsalt och vrid några varv med svartpepparkvarnen. Koka upp för att sedan sänka värmen och låt det småkoka ca 30 minuter. Sila av fonden.

Gratängsås
100 g smör / 0,5 dl vetemjöl / 2-3 dl fiskfond / 3 dl vispgrädde / 0,5 burk smetana (1 dl) / 0,5 citron / 2-3 msk finhackad dill / eventuellt 0,25 - 0,5 fiskbuljongtärning
Smält smöret och rör ned mjölet, spä med fiskfond. Rör ned grädde och smetana. Såsen får inte bli för tunn, ska vara som ett mellanting mellan stuvning och sås. Smaka av och tillsätt eventuellt en bit fiskbuljongtärning. Kläm ned citronsaft för att få en friskare smak och tillför den klippta dillen.

Gratängmos
Skala och koka 6-7 potatisar / 100 g smör / 0,5-1 dl standard mjölk / 2-3 tsk örtsalt / 1 tsk riven muskot / 1 dl riven parmesan / 1 äggula
Mosa ned potatisen och rör ned smöret. Tillsätt örtsalt och muskot. Rör ned lite mjölk i taget. Konsistensen får inte bli för lös. När den blivit lite fluffig tillsätt parmesan och smaka av. Tillför eventuellt mer örtsalt och eller muskot. Avsluta med att röra ned äggulan.

Sätt ugnen på ca 150 grader. Ta en ugnsfastform, klä in sidorna med moset, lägg ut fisken i formen innanför moset. Lägg de stekta champinjonerna ovanpå fisken,  riv sedan rikligt med parmesan över champinjonerna och avsluta med att hälla över gratängsåsen. Hit går att förbereda och gratineringen kan göras dagen efter av rumsvarm gratäng.
Gratinera fiskgratängen tills dess att moset har fått en lätt gyllene färg på topparna, tid ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar